Skoči do osrednje vsebine

Inšpekcija za gozdarstvo sodelovala na posvetu o nadzoru vožnje v naravnem okolju

V preteklem tednu sta Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo ter Inšpekcija za gozdarstvo v okviru medresorskega posveta, ki ga je organizirala Uprava uniformirane policije, predstavila svoje delo na področju nadzora voženj v naravnem okolju.

Na medresorskem posvetu, ki je potekal dne 26.10.2023, je mag. Urška Ahačič Pogačnik, direktorica Inšpekcije za gozdarstvo, predstavila nadzor vožnje v gozdovih, ki ga izvaja inšpekcija v skladu z Zakonom o gozdovih. Podrobneje je predstavila nadzor vožnje po gozdnih cestah, ki imajo določen režim uporabe, nadzor vožnje po gozdu izven gozdnih cest, vključno z vožnjo s kolesom, ter nadzor ustavljanja in parkiranja vozil na motorni pogon v naravnem okolju v skladu z Zakonom o ohranjanju narave.

Poleg učinkovitega nadzora je predstavnica Inšpekcije za gozdarstvo na posvetu izpostavila tudi razloge za stalno ozaveščane o pomembnosti varstva okolja in opozarjanje na posledice, ki jih nedovoljena vožnja povzroča v naravi, kot so uničene ali poškodovane planinske poti, gozdne vlake, travniki in druge površine, poškodovana vegetacija ter stres za divjad zaradi hrupa Posvet je bila tudi odlična priložnost za izmenjavo nekaterih dobrih praks in predstavitev nekaterih tehničnih rešitev za učinkovitejši nadzor, kot so uporaba dronov in kamer ter razvoj aplikacije za beleženje ugotovljenih kršitev in ukrepov.

Posveta so se udeležili tudi predstavniki Policije, inšpektorji za naravne vire in rudarstvo, gozdarski in lovski inšpektorji, uslužbenci Zavoda za gozdove Slovenije, nadzorniki Triglavskega narodnega parka in predstavniki civilne družbe.

Na spletni strani policije najdete več o posvetu o nadzoru vožnje v naravnem okolju.