Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1.11.2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.03 je na gorsko kolesarski poti Golovec trails v Ljubljani padel gorski kolesar. Gasilci GB Ljubljana in reševalci GRS Ljubljana so poškodovanca oskrbeli do prihoda reševalcev NMP in ga prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Postojna

Ob 20.17 sta na cesti med Sežano in Vrhovljami, občina Sežana, trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, iz vozil rešili osebi, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri iznosu, oskrbi in prenosu ponesrečenih oseb do reševalnih vozil, nevtralizirali razlite tekočine ter nudili pomoč delavcem cestnega podjetja in Policiji. V nesreči so bile poškodovane tri osebe, katere so reševalci prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 18.28 je v Grčarjevi ulici v Mariboru gorelo v stanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje so požar pogasili, območje pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.45 je v ulici Na bregu v Črnomlju v kurilnici stanovanjske hiše prišlo do pregretja peči na trda goriva. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili ogenj v peči, jo očistili in odsvetovali kurjenje do pregleda serviserja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.04 je na Vodovodni cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo v predelu motorja. Pred prihodom gasilcev je požar že pogasil bližnji stanovalec. Gasilci PGD Ježica so na vozilu odklopili akumulator in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 18.52 je na avtocesti med Spodnjo Senarsko in Cerkvenjakom, občina Cerkvenjak, gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.22 so v Tolstojevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili gorečo pnevmatiko na kolesu z motorjem.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.18 so gorele odpadki v neizdelanem delu kompleksa Stožice v Ljubljani. Požar na manjši površini so pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Ježica in Stožice.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 9.12 sta v gozdu nad naseljem Kamna Gorica, občina Radovljica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije na varnem uničila najdene štiri minometne mine, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 8.31 so v Ribiški ulici v Piranu gasilci JZ GB Koper s stanovanjskega objekta odstranili visečo tendo, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Kranj

Ob 12.06 so na Tominčevi cesti v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 13.15 so na Ravnah, občina Tržič, gasilci PGD Tržič razžagali in odstranili nagnjeno drevo, ki je ogrožalo stanovanjski objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.06 so v Luize Pesjakove ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem je bila preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek dopoldne bo občasno deževalo predvsem na Gorenjskem, popoldne in zvečer se bodo padavine krepile in razširile tudi nad Koroško in Savinjsko regijo. Do večera bo na Gorenjskem padlo od 10 do 30, v Baški grapi okoli 70 mm, drugod manj. V noči na petek bo naše kraje prešla hladna vremenska fronta, ki jo bodo spremljale nevihte, nalivi in močnejši sunki vetra. V zelo kratkem času od četrtka zvečer do petka zjutraj bo na območju Koroške in Savinjske regije padlo od 30 do 70 mm, na Gorenjskem od 60 do 100, na območju Baške grape pa tudi okoli 150 mm. V petek čez dan bo občasno deževalo, pade lahko še okoli 10 mm. Občasno bo deževalo tudi v noči na soboto, pade lahko še od 5 do 20 mm dežja. V soboto čez dan bo večinoma suho. V noči na nedeljo bodo padavine ponovno zajele vso območje. Padlo bo lahko še od 30 do 70 mm dežja, krajevno lahko na območju Baške grape tudi okoli 100 mm. V prihodnjem tednu kaže na oblačno vreme z občasnimi padavinami.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, pričakujejo v četrtek zvečer in ponoči obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra.Čez dan se bo krepil južni do jugozahodni veter, ob morju jugo, ki bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi več.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Oddelka za Hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, bodo v četrtek zvečer in ponoči reke začele močno naraščati, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Reke v Posočju, na Idrijsko Cerkljanskem v porečju Sore, Save Bohinjke in Save v srednjem in zgornjem toku bodo poplavljale. Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije in ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem, na Koroškem.

Pretok Drave se bo na meji z Avstrijo od četrtkovega večera dalje postopno povečeval. V jutranjih urah se bo Drava razlivala na najbolj izpostavljenih delih, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne Drave povečevale. Drava lahko v petek popoldan poplavi tudi v večjem obsegu.

V četrtek ponoči in jutri dopoldne bo gladina morja povišana. Ob nočni plimi med 21. in 4. uro lahko morje poplavi do višine 30 do 40 cm. Morje bo ob tem času močno vzvalovano.

Geološki zavod Slovenije

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije:

Vir: https://www.geo-zs.si/

Vir: https://bit.ly/3tzOzDX

Geološki zavod Slovenije opozarja, da od četrtka popoldne dalje, zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal, obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Zaradi velike namočenosti tal bo nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile. 

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zaradi velike namočenosti obstaja povečana nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov tudi na območjih, ki do sedaj niso bila prizadeta.

Prebivalce opozarjajo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.