Skoči do osrednje vsebine

Spominjati se moramo vseh, ki so dali življenja, da živimo v miru

Minister za obrambo Marjan Šarec je z delegacijo v spomin na žrtve vojn na ljubljanskih Žalah položil več vencev. Na slovesnosti pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91 se je minister z nagovorom poklonil spominu na padle v osamosvojitveni vojni. »Njihova imena so zapisana v nekaterih srcih, v zgodovinskih knjigah in za vedno – na oltarju domovine,« je dejal minister.

Minister za obrambo Marjan Šarec se je pred dnevom spomina na mrtve – 1. novembrom z delegacijo, v kateri sta bila generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Franc Koračin, poklonil spominu vsem žrtve vojn.

Kot je minister Šarec povedal v govoru pri Pomniku '91, častimo spomin na vse, ki so dali največ, kar so imeli – svoje življenje. Čeprav jih ni več med nami, so na drugačen način z nami – v spominu. »Mnogi so dali življenje že v rani mladosti za to, da mi živimo v miru, svobodi in da lahko govorimo naš slovenski jezik,« je dejal minister in dodal, da je slovenski narod v 20. stoletju mnogokrat krvavel. Pri Pomniku '91 se spominjamo vseh, ki so pred dobrimi 30 leti ne pomišljajoč šli v boj za obstoj slovenskega naroda, za samostojnost in življenje v domovini, kjer bo vsak lahko živel svoje sanje, živel in pustil živeti, je povedal. Vendar je, kot je poudaril Marjan Šarec, »današnji čas čuden. Po eni strani govorimo o napredku in razvoju človeštva ter visoki stopnji zavedanja, na drugi imamo vojne, ki uničujejo življenja, kjer ni čuta za empatijo in trpljenje drugih.«  Tako mnogi ne vedo, ali bodo jutri še živi, otroci ostajajo brez mater, starši brez otrok, družine brez doma, mladi, oropani prihodnosti. »Vse to se dogaja, ker so med nami ljudje, ki želijo drugim vsiliti svoj način življenja, pri tem pa izkoriščajo ideologijo, vero in drugo za lastne koristi.« Povzročajo nasilje in gorje, zato, je še izpostavil obrambni minister Šarec, »se moramo vedno spominjati vseh, ki so dali svoja življenja, da živimo v miru.«

Minister Marjan Šarec je z delegacijo vence položil k Pomniku '91, še prej h Kostnici žrtev 1. svetovne vojne, k spomeniku NOB v spominskem parku ter k spomeniku v Gramozni jami.