Skoči do osrednje vsebine

Mladi arhitekti naše skupne prihodnosti začeli tekmovanje v Mariboru

»Moj glavni motiv za sodelovanje je preprost: rad imam programiranje in matematiko ter uživam v reševanju problemov,« povzema udeležbo na tekmovanju Jakob Žorž, član prve slovenske ekipe na 30. Balkanski računalniški olimpijadi, ki se je začela na II. gimnaziji v Mariboru.
Ministrica na projekcijskem platnu v dvorani, na odru kitari in voditelj prireditve.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je slavnostno nagovorila udeležence | Avtor: Bor Slana, STA

1 / 3

Olimpijade se udeležuje 73 tekmovalk in tekmovalcev (do 19 let) in 40 mentorjev iz 17 držav, večinoma z Balkanskega polotoka oziroma jugovzhodne Evrope, ter gostje iz Italije, Kirgizistana, Saudove Arabije, Ukrajine in Švice. Računalniško olimpijado organizirata Zveza za tehnično kulturo Slovenije in Ministrstvo za digitalno preobrazbo. 

Vsaka država nastopa z ekipo štirih tekmovalcev, tekmovanje je individualno, kot organizatorka pa ima Slovenijo pravico do dveh ekip. Dijaki bodo dva dni programirali po pet ur na dan, rezultate pa bodo razglasili v četrtek zvečer.  

Na otvoritvenem dogodku so udeležence pozdravili ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani in predsednik upravnega odbora Zveze za tehnično kulturo Slovenije dr. Radovan Stanislav Pejovnik, ki je udeležence ohrabril z mislijo Nikole Tesle, naj raje izbirajo še neuhojene poti namesto znanih, in predsednik Balkanske olimpijade dr. Mile Jovanov. V spremljevalnem programu sta nastopila Robert Petan (kitara) in Maja Weiss (vokal), prireditev je povezoval Nik Škrlec. 

»Digitalne tehnologije krojijo kakovost našega življenja. Zato morajo biti dostopne vsem, vključujoče, varne, zanesljive in trajnostne,« je med drugim po video povezavi dejala ministrica Stojmenova Duh. Tekmovalce je opogumila z besedami, naj kot mladi arhitekti naše skupne prihodnosti tudi uživajo v iskanju rešitev in povezovanju različnosti, kot žensko v tehnologiji pa jo še posebno zanima opolnomočenje žensk in deklet z digitalnimi veščinami, saj bodo le tako polno in smiselno sodelovale v demokraciji, izobraževanju in poslovanju v digitalni družbi. Kot zanimivost še podatek, da sta tekmovalki tudi v ekipah Saudove Arabije in Ukrajine, v ekipi Albanije sta dve, mentorica in voditeljica ekipe. V skupnem številu je med tekmovalci 7 deklet in med mentorji je 5 žensk.