Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar z argentinskim državnim sekretarjem za zunanjo politiko Rozencwaigom

Državna sekretarka Vesna Humar nadaljuje pot pri rojakih v Argentini. V prestolnici se je srečala s člani Slovenskega prekmurskega društva Bernal in Slovenskega društva Triglav, sestala se je s prodekanom univerze v Buenos Airesu dr. Antoniom Marionom, sprejel pa jo je tudi argentinski državni sekretar za zunanjo politiko veleposlanik Claudio Javier Rozencwaig.
Državna sekretarka na slovenskem trgu s člani društva Bernal. Skupinska slika, ne sredi spomenik Francetu Prešernu in slovenski grb.

Državna sekretarka na slovenskem trgu s člani Državna sekretarka na slovenskem trgu s člani Državna sekretarka na slovenskem trgu s člani Slovenskega podpornega prekmurskega društva Bernal. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Dan je državna sekretarka pričela s srečanjem na Ministrstvu za zunanje zadeve, mednarodno trgovino in verstva Argentinske republike, kjer jo je sprejel državni sekretar za zunanjo politiko veleposlanik Claudio Javier Rozencwaig. Državna sekretarka je državnemu sekretarju predstavila slovensko skupnost v Argentini, ki jo vidimo kot most med obema državama, tudi pri gospodarskem sodelovanju.

Kasneje se je na Veleposlaništvu RS sestala z dr. Antoniom Marinom, prodekanom univerze v Buenos Airesu, ki sodeluje z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani in aktivno pomaga mladim iz slovenske skupnosti v Argentini pri pridobivanju štipendij in plačilu šolnine za študij ekonomije v Buenos Airesu. Z njegovo pomočjo trenutno študira 54 argentinskih študentov slovenskih korenin. Sogovornika sta se strinjala, da je izobrazba izjemno pomembna za ohranjanje močne skupnosti. Dogovorila sta se tudi o nadaljnjem sodelovanju pri snovanju slovenske globalne gospodarske zveze.

Popoldan si je državna sekretarka ogledala prostore Slovenskega podpornega prekmurskega društva Bernal in se družila s člani, med katerimi so tudi številni mladi. Prostori društva hranijo mnogo simbolov, fotografij in spominov, ki nakazujejo na njihove slovenske korenine. Društvo, ki združuje predvsem potomce slovenskih izseljencev iz Prekmurja in deloma Primorske, redno ohranja tradicijo kolin, vsako leto s ponosom sodeluje tudi na prireditvi, namenjeni predstavitvi različnim narodnih skupnosti v občini. Državni sekretarki so izpostavili izrazito željo po učenju slovenskega jezika, ki med mladimi strmo raste. Strinjali so se, da je tudi učenje slovenskega jezika zelo pomembno za ohranjanje slovenstva, zato si bo urad še naprej prizadeval, da bo učenje jezika ena od prioritet njegovega delovanja. Pogovarjali so se tudi o šolanju v Sloveniji in možnostih za pridobitev štipendij za študente slovenskih korenin. Le nekaj korakov od društvenih prostorov je manjši trg, kjer stoji kip Franceta Prešerna, ki so ga postavili s finančno podporo urada. Trg si je ogledala tudi državna sekretarka Humar.

Sledil je obisk Slovenskega društva Triglav, ki slovenske priseljence v Argentini združuje že od leta 1935. V lasti imajo ogromen kompleks, ki danes deluje kot športno-rekreacijski in družabni center. V Triglavu ohranjajo spomin na začetke povezovanja Slovencev v Argentini in se družijo ob slovenskih običajih in kulinariki. Beseda je tekla o možnostih za dejavnosti, ki bi pritegnile mlajše in krepile most med slovensko in argentinsko kulturo.

Pot bo državno sekretarko Humar v naslednjih dneh vodila k slovenskim skupnostim v Rosariu, Cordobi in Bariločah.