Skoči do osrednje vsebine

20 let od sprejema Konvencije Združenih narodov proti korupciji

31. oktobra 2003 je Organizacija združenih narodov sprejela Konvencijo Združenih narodov proti korupciji, ki je nastala kot odziv na globalno grožnjo korupcije, in ki pod svojim okriljem združuje že 189 držav sveta.

Konvencijo Združenih narodov proti korupciji (ang. The United Nations Convention against Corruption - UNCAC) je 9. decembra 2003 podpisalo 111 držav, zaradi česar je ta datum razglašen za Mednarodni dan boja proti korupciji. Slovenija jo je ratificirala leta 2008, leta 2009 pa je bila Komisija za preprečevanje korupcije deklarirana kot preventivni protikorupcijski organ. Kot centralni organ za mednarodno pravno pomoč  pa je določeno Ministrstvo za pravosodje.

UNCAC je edini univerzalni pravno zavezujoč instrument za preprečevanje korupcije in boj proti njej. Gre za edinstveno orodje za oblikovanje celovitega odziva na problem korupcije na svetovnem nivoju, služi preprečevanju in kriminalizaciji korupcije ter spodbuja mednarodno sodelovanje. Vsebinsko zajema pet glavnih področij: preventivne ukrepe, kriminalizacijo in kazenski pregon, mednarodno sodelovanje, odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi ter tehnično pomoč in izmenjavo informacij.

V primerjavi z drugimi konvencijami proti korupciji vsebuje najobsežnejše določbe o metodah, sredstvih in standardih preventivnih ukrepov v javnem in zasebnem sektorju. Izpostavlja pomen učinkovitih preventivnih ukrepov - vključenih v strategije in načrte kazenskega pravosodja, javnega sektorja in razvoja - pred odzivi organov kazenskega pregona, s čimer bi zmanjšali pojavnost kaznivih dejanj in zmanjšali pritisk zaradi omejenih virov za ustrezno preiskavo korupcije po tem, ko se je zgodila. Ministrstvo za pravosodje je priporočila UNCAC upoštevalo tudi pri pripravi predloga sprememb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je bil sprejet leta 2020.