Skoči do osrednje vsebine

Slovenski dan v Buenos Airesu

Državna sekretarka na Uradu Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar po srčnih dveh dneh pri Slovencih v Sao Paulu svoj obisk nadaljuje v Argentini. Državno sekretarko spremlja veleposlanik Republike Slovenije v Buenos Airesu Alain Brian Bergant.

Danes se je udeležila Slovenskega dneva v Buenos Airesu, največjega vsakoletnega dogodka tamkajšnjih Slovencev. Letos so dogodek organizirali v Slomškovem domu, enemu od šestih domov, ki v Buenos Airesu združujejo argentinske Slovence, vsi pa delujejo v okviru krovne organizacije Zedinjene Slovenije. Z ganljivo mislijo je zbrane na slovesnosti nagovorila tudi državna sekretarka Vesna Humar, ki je dejala, da domovina ni samo nekaj fizičnega, je stvar srca, je to, kar nosimo v sebi. Zaželela je, da bi še naprej negovali tako to skupnost v Argentini, kot tudi skupnost v Sloveniji in drugje po svetu. Da bi negovali solidarnost, in ohranjali zavedanje, da smo drug drugemu človek. Slovencem v Argentini je zaželela, da ohranijo pogum, ohranijo voljo in ohranijo notranjo moč. “Ocean nas ločuje, to je res, vendar mi mislimo na vas. Ohranite Slovenijo v srcu, Slovenija ima v srcu vas,” je zaključila svoj nagovor in požela velik aplavz. Sledila je podelitev priznanj urada.

Celodnevno pestro dogajanje, ki je privabilo blizu sedemsto rojakov, se je pričelo z dviganjem slovenske in argentinske zastave, sledila je slovenska sveta maša. Odprli so tudi razstavo umetnic Slomškovega doma in razstavo z naslovom Nesnovna kulturna dediščina Slovenije. Tradicionalnemu slovenskemu kosilu je sledilo druženje ob pesmi in plesu. V okviru odlično pripravljenega kulturnega programa so se predstavili Pevski zbor San Martin, Mešani pevski zbor San Justo, Moški zbor Pristava, Pevski zbor Slomškovega doma Ex Corde, Mešani pevski zbor Motiv iz Nove Gorice in Folklorna skupina Mladika.

Priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je ob 75. letnici delovanja za neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske kulture, jezika in identitete ter osrednjo vlogo pri združevanju Slovencev v Argentini prejela krovna organizacija Zedinjena Slovenija. Ob 75. letnici je priznanje za dragocen prispevek k ohranjanju slovenske besede in kulture ter za pomembno vlogo pri obveščanju rojakov o dogajanju v Sloveniji in v slovenski skupnosti v Argentini prejel tednik Svobodna Slovenija. Priznanje za dolgoletno predano delo in neprecenljiv prispevek k ohranjanju narodne zavesti, slovenskega jezika in kulture med rojaki v Argentini ter njihove pokončnosti, srčnosti in ljubezni do domovine je ob 90. letnici prejela revija Duhovno življenje.

Ob robu druženja se je državna sekretarka srečala s predstavniki štirih največjih javnih univerz v Sloveniji, ki so druženi v iniciativi Study in Slovenia in prav v teh dneh predstavljajo svoj program pri Slovencih v Argentini. Sestala se je tudi s predstavniki slovenskih društev in se seznanila z njihovim življenjem, izzivi in načrti slovenske skupnosti. Na sestanku so bili predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar, podpredsednik krovne organizacije Pavel Brula, predsednik Slovenske Pristave Bine Magister, predsednica Društva Slovenska vas Cristina Grbec, predsednik Našega doma San Justo Marjan Godec, predsednik Slomškovega doma Marko Selan, predsednik doma Carapachay Damian Ahlin in predsednik doma San Martin Marko Škulje. Državna sekretarka je poudarila, da je ohranjanje tradicionalnih vrednot pomembno. Razmisliti pa je treba o novih aktivnostih, ki bodo pritegnile mlade. V pogovoru so predsedniki in predsednica izrazili veliko željo in nujo po povezovanju, tako med Slovenci v Argentini, kot tudi s Slovenci v domovini. Enotni so si bili, da je ohranjane jezika bistvenega pomena, zato si vsi želijo, da bi se na področju učenje jezika naredilo več tudi s strokovno pomočjo iz Slovenije. Ob tem so tudi povedali, da si želijo več izmenjav predvsem mladih iz obeh držav.

V Argentini po ocenah živi okoli trideset tisoč Slovencev in njihovih potomcev. Največja koncentracija Slovencev je v mestih Buenos Aires, San Carlos de Bariloche, Mendoza, Parana in Rosario. Slovenska društva delujejo tudi v Cordobi, provinci Chaco ter po novem tudi v mestu Loma Negra v provinci Buenos Aires in v San Luisu. Slovenska skupnost je aktivna, organizira številna druženja in srečanja ob praznikih in tudi sicer. Vse leto domovi nudijo bogato ponudbo dejavnosti, ki združujejo Slovence vseh generacij. Prepevajo v zborih, plešejo v folklornih skupinah, imajo vrtne klube, igrajo gledališke predstave, ob sobotah otroci pridno obiskujejo slovenske šole ter imajo še številne druge aktivnosti prek katerih ohranjajo slovenstvo. Slovenski domovi so tako živi, njihovi člani pa z veseljem preživljajo vikende in proste trenutke na slovensko obarvanih dejavnostih.