Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. oktobra 2023

Močan dež

Preko noči je močno deževje z vetrom povzročilo nekaj nevšečnosti predvsem na območjih ReCO Celje, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica in Trbovlje. Meteorna voda, narasli vodotoki in hudourniki so poplavljali objekte in ceste, zaradi razmočenega terena so se prožili zemeljski plazovi. Za odpravo posledic preko dneva je bilo aktiviranih 25 gasilskih enot in zabeležili 23 dogodkov. Gasilci so iz objektov prečrpavali vodo, odstranjevali drevesa, čistili prepuste, s protipoplavnimi vrečami zavarovali objekte in s folijo prekrili več zemeljskih plazov. V Kopru je bilo zaznano večje onesnaženo morje s hlodi in vejami, ki jih je nanesla reka Soča.

 

Močan veter

Močan veter je v petkovem dopoldnevu podiral drevesa in odkrival strehe na območjih ReCO Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna in Slovenj Gradec. Zabeležili smo 67 dogodkov. Aktivirane so bile 4 poklicne enote in 37 prostovoljnih gasilskih društev. Padla drevesa so poškodovala električne vodnike v občini Ig. Nekaj dreves pa je zaprlo regionalno cesto med naseljema Libušnje in Smast v občini Kobarid. Drevesa so poškodovala tudi precej stanovanjskih in gospodarskih objektov.

 

Visoko plimovanje morja

Ob 6.35 je bila v Piranu in ob 7.50 pa v Izoli zaradi povišanega plimovanja morja sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. V Izoli je morje prestopilo rob obalne črte na Velikem trgu in na Lonki. V Piranu pa je morje poplavilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Gasilci PGD Piran so pred Tartinijevim trgom postavili baraže.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 so v naselju Mizni Dol v občini Vrhnika gasilci PGD Zaplana nudili pomoč pri reanimaciji osebe in prenosu ter zavarovanju kraja pristanka helikopterja SV. Helikopter je obolelo osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 16.19 so v večstanovanjskem objektu v ulici Ob žici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti sorodnikov odprli vrata stanovanje in v njem našli onemoglo osebo. Do prihoda reševalcev NMP so ji nudili pomoč, ti pa so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 1.28 sta v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu, prečrpali okoli 1000 litrov pogonskega goriva iz tovornega vozila, zatesnili rezervoar, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter počistili cestišče.

Ob 13.25 je v Zoisovi ulici v Kranju v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so osebo rešili, dvigalo izklopili iz delovanja ter o tem obvestili serviserja.

Ob 23.05 je na Ljubljanski cesti v Škofji Loki osebno vozilo nasedlo na škarpo. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cesto, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.30 so na cesti Medvode–Jeprca, občina Medvode trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana in GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi treh poškodovanih ljudi, posuli razlite tekočine in odklopili akumulatorje. Reševalci so oskrbeli tri poškodovane osebe in jih odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.12 sta na cesti Duplica–Kamnik v občini Kamnik trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP Kamnik, delno zaprli cesto in usmerjali promet. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.31 sta v Beltincih v istoimenski občini trčila osebno vozilo in reševalno vozilo, ki je bilo na nujni vožnji. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekanje hladilne tekočine in odklopili akumulator. V nesreči so se poškodoval tri osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.22 je na cesti Račje selo–Velika Loka, občina Trebnje, osebno vozilo trčilo v podrto drevo in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulator. Podrto drevo je razžagal in odstranil dežurni delavec Komunale Trebnje. Poškodovanih ni bilo.

Ob 10.05 je na avtocesti med izvozom in uvozom Dobruška vas v smeri Novega mesta, občina Škocjan, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeni osebi, odklopili akumulator in baterijo na vozilu ter pomagali reševalcem. Reševalci NMP Novo mesto so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju in ju prepeljali v SB Novo mesto. Delavec DARS-a je počistil cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 12.39 je v naselju Hum pri Ormožu, občina Ormož, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in počistili cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.42 je na Cesti talcev v Logatcu v trgovini Spar zaradi napake zagorela električna napeljava. Zaposleni so se umaknili iz objekta. Gasilci PGD Dolnji Logatec so požar pogasili, prezračili prostore in opravili meritve plinov.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 13.15 je na parkirišču trgovskega centra Lidl v Postojni gorelo osebno vozilo v predelu motorja. Požar je pred prihodom gasilcev delno pogasil lastnik. Gasilci PGD Postojna so dokončno pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 4.19 so na Titovi cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili požar, ki je uničil dva zabojnika za odpadni papir.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 16.36 je na Jemčevi ulici v Trzinu puščala plinska jeklenka. Posredovali so gasilci CZR Domžale in PGD Trzin, ki so iznesli jeklenko na prosto in prezračili prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 19.54 se je na Cesti na Brdo v naselju Kokrica v občini Kranj na parkirišču pred gasilskim domom, razlilo motorno olje. Gasilci GARS Kranj in PGD Kokrica so posuli po oljnem madežu.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 4.55 je na Celjski cesti v Žalcu počila vodovodna cev in zalila parkirišče, cestišče ter bližnji objekt. Gasilci PGD Žalec so očistili obcestne jarke, da je voda odtekla ter izčrpali večjo količino vode iz objekta.

Ob 12.01 se je v naselju Cerovec pri Šmarju v občini Šmarje pri Jelšah na cestišče podrlo drevo. Gasilci PGD Sv. Štefan so drevo razžagali in odstranili s ceste ter sprostili promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.14 se je na Cesti 24. junija, občina Ljubljana, v stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 10.37 je na Tržaški cesti v Ljubljani ob večstanovanjskem objektu večja odlomljena veja drevesa ogrožala mimoidoče. S pomočjo avtolestve so jo gasilci GB Ljubljana obžagali ter spustili na tla.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.46 so na Prisojni cesti v Radencih gasilci PGD Gornja Radgona odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.46 so v Bevkovi ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.33 je v Prečni, občina Novo mesto, oseba padla v stanovanjski hiši in se poškodovala. Gasilci GRC Novo mesto so v objekt vstopili skozi okno in odprli vhodna vrata. Skupaj z reševalci NMP Novo mesto so poškodovanca oskrbeli, le-ti so ga prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 20.52 se je v naselju Rodine, občina Črnomelj, na cesto podrl kamnit oporni zid. Gasilci PGD Rodine so odstranili kamenje in očistili cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 16.52 so v Pivški ulici v Postojni gasilci PGD Postojna odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Ptuj

Ob 16.26 so v naselju Savci, občina Sv. Tomaž, gasilci PGD Savci zavarovali kraj pristanka HNMP Maribor in pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Popoldne kje na Gorenjskem ni izključena kakšna kaplja dežja.

V ponedeljek bo oblačnosti več, Občasno bo deževalo, pogosteje na Gorenjskem in zlasti v Posočju, kot na Koroškem in Savinjskem. V posočju bo lahko do večera padlo do okoli 50 mm dežja, na Gorenjskem od 10 do 30, na Savinjskem in Koroškem pa do okoli 10 mm.

V noči na torek se bodo padavine okrepile in razširile proti vzhodu. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo zvečer ponehale. Na območju Posočja bo lahko padlo tudi čez 100 mm dežja, na Gorenjskem od 20 do 50, na Savinjskem in Koroškem pa manj. V sredo bo sončno. Nove padavine je videti v petek in nato v nedeljo. Količine bodo podobne torkovim.