Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Na politiki je, da implementira strokovne odločitve

Predsednik vlade dr. Robert Golob, vodja Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic in poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan so si ogledali poplavljena območja v Baški grapi, od koder je bila zaradi varnosti občanov včeraj odrejena preventivna evakuacija iz najbolj kritičnih objektov. Skupno so na drugo lokacijo preselili 36 prebivalcev.

"Najprej bi se rad zahvalil vsem, predvsem gasilcem, civilni zaščiti, tudi policistom, ki so bili zelo aktivni v zadnjih štiriindvajsetih urah," je uvodoma dejal predsednik vlade dr. Robert Golob, saj so bila prav zaradi izjemnega in pravočasnega odziva intervencijskih ekip zaščitena življenja prebivalcev. "Žal se vedno pogosteje soočamo z ekstremnimi vremenskimi pojavi," je ob ogledu terena izpostavil predsednik vlade in dodal, da je prav zaradi tega toliko bolj pomembno, da se vzpostavijo dobro premišljene, predvsem pa na stroki temelječe sistemske podlage za odzivanje na naravne nesreče. Po prepričanju predsednika vlade mora imeti glavno besedo pri ukrepih stroka: "Na politiki pa je, da strokovne odločitve potem tudi implementira."

Osnutek Zakona o obnovi in razvoju, ki predstavlja sistemsko podlago, je bil v tem tednu posredovan občinam, stroki in opoziciji v preučitev. Predsednik vlade verjame, da se bodo v naslednjih štirinajstih dnevih zbrale konstruktivne pripombe in bo zakon do konca meseca novembra potrjen v Državnem zboru. Gre za izjemno pomembno podlago, saj bomo, po besedah premiera, na ta način lahko za naslednje obdobje petletno obdobje načrtovali, kako se postaviti na noge po vseh teh uničujočih naravnih katastrofah.

Župan občine Tolmin Alen Červ se je zahvalil za hiter odziv vlade in dodal, da tudi sam meni, da potrebujemo sistemske rešitve. "Rabimo preventivne rešitve, da se te zadeve ne bodo ponavljale. Vemo, da smo prignali ta naš planet do skrajnih kapacitet in da se bodo take zadeve ponavljale v prihodnosti, zato moramo biti na njih boljše pripravljeni," je dejal. Ocenil je, da sta imela s premierjem zelo konstruktiven pogovor in našla nekaj rešitev, od katerih si občina veliko obeta. Tudi po prepričanju župana, morajo biti osnove sistemskih preventivnih rešitev strokovna mnenja: "Če bomo to zagotovili, bo mogoče treba kje najti tudi kakšen kompromis, tako z varstvom narave, tako tudi s stanovalci. Vendar vse v smeri, da bo takšno lepo podeželje, ostalo varno poseljeno," je zaključil župan Červ.