Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Vesna Humar s Slovenci v Braziliji

Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se te dni mudi pri slovenskih skupnostih v Argentini in Braziliji. Svoj obisk je pričela v Sao Paulu, kjer je odprla prostore Slovenskega doma Triglav ter se srečala s slovensko skupnostjo v tej južnoameriški državi. Državno sekretarko je spremljala veleposlanica Republike Slovenije v Brasilii Mateja Kračun.
Državna sekretarka Humar in častni predsednik Černugelj na odprtju Slovenskega doma Triglav. Med prerzom traku.

Državna sekretarka Humar in častni predsednik Černugelj na odprtju Slovenskega doma Triglav. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Danes je državna sekretarka Vesna Humar skupaj z dolgoletnim predsednikom Zveze Slovencev v Braziliji Martinom Črnugljem odprla prostore Slovenskega doma Triglav v Sau Paulu. Gre za pomemben mejnik in spodbudo za nadaljnje delovanje tamkajšnje slovenske skupnosti. Slovenski dom Triglav bo središče Slovencev, ki doslej niso imeli svojih društvenih prostorov. To je izpostavil tudi novoizvoljeni predsednik Zveze Slovencev v Braziliji Boris Krajnc Alves. V nagovoru je državna sekretarka poudarila, da je Urad pozorno in dejavno spremljal prizadevanja Slovencev v Sao Paolu in z veseljem poskrbel za finančni prispevek, ki je omogočil izpeljavo projekta. “Ta dom je rasel kot vsaka hiša, zidak za zidakom. Na temelju pomoči iz matične domovine so številni Slovenci v Brazilije velikodušno prispevali za opremo prostorov. Vsem prisrčna hvala,” je dodala državna sekretarka.

Uradnemu odprtju prostorov je sledil vesel družabni dogodek, na katerem se je zbralo blizu 120 brazilskih Slovencev, ki so izrazili veliko zadovoljstvo nad lastnim društvenim prostorom in se zahvalili tako uradu kot tudi domovini Sloveniji za vso podporo, ki jo prejemajo. Stregli so potico, štrudelj in okusne kranjske klobase po receptu Valdeira Vidrika, brazilskega Slovenca, ki je spisal kuharsko knjigo slovenskih dobrot, v kateri je tudi recept za to pristno slovensko jed, prilagojeno brazilskim sestavinam in podnebju. Člani društva so državni sekretarki podarili nekaj publikacij, ki so delo njihovih članov. Posebno pozornost namenjajo tudi urejanju arhivskega gradiva o skupnosti in njenih članih, so še poudarili. Državna sekretarka se jim je zahvalila za njihov trud in jih spodbudila, da tudi v luči Slovenskega doma Triglav, ki bo njihovo novo središče, še naprej s ponosom ohranjajo slovenstvo. Državna sekretarka se je sestala s slovensko skupnostjo in člani Zveze Slovencev v Braziliji, ki se kljub veliki oddaljenosti povezujejo prek spleta, v živo na dogodkih pa srečujejo nekajkrat letno. Za najmlajše pripravijo miklavževanje, obeležijo dan državnosti, vsako leto se srečajo na martinovanju, kjer se jim je letos pridružila tudi državna sekretarka Humar.

Že včeraj se je državna sekretarka Humar sestala s častnim konzulom RS v Sao Paulu Octaviom Tavaresom de Oliva Filho ter z nekdanjim častnim konzulom RS v Braziliji Štefanom Bogdanom Barenboim Šalejem, ki ga je spremljala njegova soproga Débora Barenboim-Šalej, nekdanja veleposlanica Brazilije v Sloveniji. Beseda je tekla o stvarnosti in priložnostih tamkajšnje slovenske skupnosti kot tudi o sodelovanju med obema državama.

O gospodarskem povezovanju, izzivih in prihodnosti je državna sekretarka spregovorila še s člani Slovensko-brazilske gospodarske zbornice (SLOBRAZ). Zbornica, ki je bila leta 2016 ustanovljena z namenom, da bi povezovala skupino poslovnežev, akademikov in diplomatov, ki so do takrat na neformalen način spodbujali gospodarsko sodelovanje med Brazilijo in Slovenijo, v sklopu rednega delovanja organizira različna srečanja, seminarje in konference za slovenske in brazilske podjetnike z namenom poslovnega mreženja in medsebojne pomoči na brazilskem trgu. Predsednik Matjaž Cokan je predstavil projekt vzpostavitve interaktivnega zemljevida in virtualnega kataloga slovenskih proizvodov in storitev v Braziliji. Kot je povedal, bi ga na podlagi izredno dobrih odzivov v prihodnje radi razširili še na ZDA, Kanado in Argentino. Ponosni so na projekt »Delovna pripravništva v gospodarstvu«, v okviru katerega v sodelovanju s SGDZ – Slovenskim deželnim gospodarskim združenjem iz Trsta omogočajo, da mladi iz Slovenije in zamejstva opravljajo pripravništva v slovenskih podjetjih po svetu, mladi iz diaspore pa v Sloveniji in zamejstvu. Tudi letos bodo pripravili neprofitno akcijo Slovenska košarica božičnih dobrot, v kateri so originalni produkti iz Slovenije ter tipični produkti, ki jih v Braziliji proizvajajo Slovenci. Državna sekretarka je posebej pohvalila podpis memoranduma o sodelovanju med SLOBRAZ in sorodno organizacijo SLOAR v Argentini, ki je primer dobre prakse povezovanja slovenskih skupnosti po svetu.

Po ocenah v Braziliji živi in deluje okoli pet tisoč Slovencev in njihovih potomcev, ki so razpršeni po celotni državi. Največ jih najdemo prav na območju zvezne države Sao Paulo, najgosteje naseljenega in industrijsko najrazvitejšega območja v državi. Nekoliko večje skupnosti najdemo še v Rio de Janeiru in Belo Horizonteju.

Državna sekretarka jutri svojo pot nadaljuje pri slovenski skupnosti v Argentini.