Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. oktobra 2023.

Poplave, plazovi

Močno deževje z vetrom je povzročilo precej nevšečnosti predvsem na območjih ReCO Nova Gorica, Koper, Kranj, Ljubljana, Celje, Postojna, Slovenj Gradec in Trbovlje. Meteorna voda, narasli vodotoki in hudourniki so poplavljali objekte in ceste, zaradi razmočenega terena so se prožili številni zemeljski plazovi. V zvezi s tem smo zabeležili 299 dogodkov. Za odpravo posledic je bilo aktiviranih 104 gasilskih enot.

V petek v jutranjih urah so bile na območju zgornje Savinjske doline prožene sirene za splošno nevarnost zaradi naraščanja vodotokov in hudournikov. Poplavljene so ceste Ljubno–Luče pri Bukovniku in Luče–Solčava pri Igli. Preventivno je bila izvedena evakuacija iz vrtca v Šmartnem ob Dreti in iz Osnovne šole Nazarje.

V občini Kamnik je bila zaradi plazu izvedena evakuacija iz objektov v Klemenčevem v OŠ Stranje.

V občini Tolmin je med drugim poplavilo vrtec na Šentviški Gori in Osnovno šolo Podbrdo. Evakuirali so 15 krajanov iz vasi Grahovo ob Bači, Klavže in Koritnica zaradi nevarnosti poplavljana. Zaradi plazov sta zaprti cesta Kneža–Podbrdo in regionalna cesta Nova Gorica–Tolmin med Ušnikom in Doblarjem. Reka Soča je poplavila tudi cesto Tolmin–Most na Soči.

 

Močan veter

Močan veter je podiral drevesa in odkrival strehe na območjih ReCO Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna in Slovenj Gradec. Zabeležili smo 66 dogodkov v 25 občinah. Aktivirane so bile štiri poklicne enote in 32 prostovoljnih gasilskih društev. Podrta drevesa so poškodovala električne vodnike v občini IG. Nekaj dreves pa je zaprlo regionalno cesto med naseljema Libušnje in Smast v občini Kobarid. Drevesa so poškodovala tudi precej stanovanjskih in gospodarskih objektov.

 

Visoko plimovanje

Izpostava Koper

Ob 6.09 in 8.24 je bila v Piranu in ob 6.22 v Izoli prožena sirena javnega alarmiranja - opozorilo na nevarnost zaradi visokega plimovanja morja. Morje je prestopilo rob obalne črte in zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje ter Tartinijev trg in Punto v Piranu, v Kopru pa zalilo semedelsko promenado.

 

Plazovi

Izpostava Novo mesto

Ob 10.54 je v ulici v Brezov log v Novem mestu prišlo do udora zemlje na vrtu ob stanovanjski hiši. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali območje udora velikega okoli 3 metre. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.32 je pri Mesarskem mostu v Ljubljani v reko Ljubljanico oseba padla in se oklepala brežine. Gasilci GB Ljubljana so jo s tehničnim posegom rešili iz vode in jo predali v oskrbo reševalcem NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.15 je v Socki, občina Vojnik, osebno vozilo nasedlo na odbojno ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, vendar vozila niso mogli odstraniti z ograje. Vozilo bo odstranila vlečna služba s posebnim dvigalom.

Izpostava Koper

Ob 14.02 je v Dekanih, občina Koper, voznik s kombiniranim vozilom zapeljal v ograjo mostu in se lažje poškodoval. Reševalci so ga na kraju oskrbeli. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in posuli razlite tekočine z absorpcijskim sredstvom.

Izpostava Kranj

Ob 13.39 sta v poslovni coni Šenčur v istoimenski občini, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Obveščeni policisti PU Kranj, posredovanje reševalcev NMP Kranj ni bilo potrebno.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.24 je v Spodnjih Stranjah, občina Kamnik, osebno vozilo nasedlo na otočku za umiritev prometa. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč avtovleki pri nalaganju vozila ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.38 je v Spodnjem Logu v občini Litija osebno vozilo zaradi vode na cestišču zapeljalo na travnik, kjer je zaradi obilnih padavin stala voda. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom izvlekli vozilo nazaj na cestišče. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 16.48 je v naselju Loka, občina Starše, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča in trčila v drog javne razsvetljave. Voznica je bila do prihoda gasilcev že iz vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Maribor nudili prvo pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulator v vozilu in nevtralizirali iztekle tekočine.

Ob 23.46 je v naselju Trate, občina Šentilj, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Radgona in JZ GB Maribor so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji. Ob prihodu gasilcev voznika ni bilo na kraju dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.41 sta na hitri cesti Vipava–Razdrto, občina Vipava, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.48 je na cesti Novo mesto–Metlika, pri naselju Koroška vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, stabilizirali vozilo in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli eno osebo in jo odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 10.10 sta na regionalni cesti Ilirska Bistrica–Jelšane pri naselju Mala Bukovica, občina Ilirska Bistrica, trčila tovorno in osebo vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP. V nesreči se je ena oseba lažje poškodovala.

Ob 22.44 je pri mejnem prehodu Novokračine, občina Ilirska Bistrica, voznik izgubil oblast nad osebnim vozilom. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, osvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica. V nesreči sta se dve osebi lažje telesno poškodovali.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.04 je v naselju Stolovnik, občina Krško, gorelo v stanovanjskem objektu. Ogenj se je razširil iz kleti po celotnem stanovanjskem objektu ter njegovo okolico. Gasilci PGE Krško, PGD Senovo, Veliki Kamen in Brestanica so požar na objektu in okolici pogasili.

Izpostava Celje

Ob 22.10 je v Stantetovi ulici v Velenju zagorelo v zaprtem lokalu. Gasilci PGE in PGD Velenje so s tehničnim posegom vstopili in pogasili požar ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.16 je v naselju Vače, občina Litija, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vače so požar pogasili, ožgan inventar iznesli iz objekta, pregledali prostore in objekt prezračili.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.35 so v Slovenski vasi, občina Šentrupert, v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, gasilci PGD Šentrupert prezračili prostore, po manjšem požaru, ki so ga pogasili sami delavci zavoda. Gasilci so požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 13.15 je v naselju Desinec, občina Črnomelj, gorel gospodarski objekt s sončno elektrarno. Gasilci PGD Črnomelj, Adlešiči, Mavrlen, Petrova vas, Rodine, Rožič Vrh, Talčji Vrh, Vranoviči, Dragatuš, Tribuče, Butoraj, Dobliče, Tanča Gora, Vinica, Stari trg ob Kolpi, Kot-Brezje, Semič, Gradnik in Zapudje so požar omejili in pogasili. Objekt s sončno elektrarno in v njem uskladiščeni kmetijski stroji ter osebno vozilo so v celoti uničeni. Reševalci NMP Črnomelj so na kraju oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Novo mesto. Vzrok in višino škode bodo ocenile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 8.54 se je na Vilharjevi cesti v Ilirski Bistrici kadilo iz transformatorske postaje. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurne službe Elektro primorska in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.54 je na Spodnji Kapli, občina Podvelka, gorelo gospodarsko poslopje, na katerem je bila nameščena sončna elektrarna. Požar so pogasili gasilci PGD Kapla, Brezno-Podvelka, Ožbalt in gasilci iz Avstrije.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.07 so v Dolenjih Novakih, občina Cerkno, gasilci PGD Dolenji Novaki vstopili v prostore stanovanjskega objekta, kjer se je nahajala preminula oseba. Ugotovili so, da gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom, zato so iznesli plinsko jeklenko in prezračili prostore. Prisotni so bili tudi policisti in reševalci.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.45 sta v Podbrdu, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno ročno bombo, mase 0,2 kg, italijanskega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.59 so v Ulici Kozjanskega odreda, občina Rogaška Slatina, gasilci PGD Rogaška Slatina zavarovali pristanek helikopterja SV z ekipo HNMP in nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe v helikopter.

Izpostava Kranj

Ob 9.17 je v Spodnjih Dupljah, občina Naklo, delovni stroj zdrsnil proti potoku. Gasilci GARS Kranj so ga s pomočjo vitla potegnili na utrjen teren.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.26 so v Pavšičevi ulici v Logatcu gasilci PGD Donji Logatec pomagali pri prenosu onemogle osebe iz 1. nadstropja stanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Ob 6.53 so na Cesti V v naselju Polje, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob navzočnosti policije odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do poškodovane osebe.

Ob 8.37 se je na Strossmayerjevi ulici v Ljubljani stanovalka zaklenila na balkon. Gasilci GB Ljubljana so preko lestve vstopili v sosednjo sobo in odprli vrata balkona.

Ob 10.32 se je v naselju Tepe, občina Litija, v stanovanjskem objektu nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Polšnik so s tehničnim posegom vstopili v objekt, omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe in nudili pomoč pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Ob 13.24 je s Kočevske ceste v Pijavi Gorici, občina Škofljica, zaradi okvare zavornega sistema parkirano vozilo zapeljalo čez zid in obviselo nad brežino. Gasilci GB Ljubljana in PGD Pijava Gorica so vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na cestišče.

Ob 17.01 so v Stantetovi ulici v Ivančni Gorici gasilci PGD Ivančna Gorica odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do pacienta, ki so oskrbeli in s kraja odpeljali z reševalnim vozilom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.32 je v Bazoviški ulici v Idriji osebno vozilo delno zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Idrija so s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je izdala glede na zadnje modelske izračune obnovljeno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V nedeljo bo na vzhodu pretežno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah v notranjosti megla. V zahodni in južni Sloveniji bo predvsem popoldne in zvečer občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, na Primorskem do 13, najvišje dnevne od 15 do 22 °C.

V ponedeljek bo na vzhodu večinoma sončno. Drugod bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v severozahodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. V noči na torek bodo padavine znova zajele večji del Slovenije.

V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Še bo pihal jugozahodnik.

Opozorilo 

 

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi, Agencije RS za okolje, se še razlivajo Sava v srednjem in spodnjem toku, Sava Bohinjka in Ljubljanica s kraškimi pritoki.

V soboto med 6. in 11. uro bo morje poplavljalo v višini do okoli 30 cm. V nedeljo se bo morje med 7. in 12. uro razlivalo na izpostavljenih delih obale.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/