Skoči do osrednje vsebine

Vlada sprejela Uredbo za krepitev in širitev določenih zdravstvenih programov

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2023.

Z Uredbo se predvideva aktivnejša vloga Zdravstvenega zavoda Slovenije (ZZZS) kot kupca zdravstvenih storitev, širijo se izvajalci programa zdravega življenjskega sloga, krepi se službe nujne medicinske pomoči na območjih, ki so jih prizadele poplave, dodatno se zagotovijo sredstva za delovanje Urgentnega centra Ptuj, širijo se program cepljenja proti gripi in zdravstveni program perkutane vstavitve aortnih zaklopk (TAVI).

Vlada RS je zaradi neuspešnega dogovora med deležniki  19. januarja 2023 sprejela Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2023, ki velja od 24. 1. 2023. Z danes sprejetimi spremembami in dopolnitvami  uredbe uvajamo nekatere dodatne ukrepe.

Začasni in trajni prevzem in prestrukturiranje programa določa aktivnejšo vlogo ZZZS kot aktivnega kupca zdravstvenih storitev in predvideva vse možne situacije, do katerih lahko pride v primerih prerazporejanja programov med izvajalci v javni zdravstveni mreži. Če izvajalec šest mesecev ne zagotavlja vsaj 85 % dogovorjenega programa posamezne podvrste zdravstvene dejavnosti, Zavod z drugim izvajalcem dogovori začasni prevzem nerealiziranega programa in o tem obvesti ministrstvo. Če začasnega prevzema programa ni mogoče dogovoriti z izvajalcem znotraj iste območne enote, Zavod začasni prevzem programa dogovori med izvajalci izven te območne enote.

Krepi se službe nujne medicinske pomoči (NMP) na območjih, ki so jih najbolj prizadele poplave in plazovi v avgustu 2023. Zdravstveni dom Nazarje bo na svojem območju dodatno zagotavljal program Vozilo dežurnega zdravnika – neodložljivi hišni obiski, Zdravstveno reševalni center Koroške pa bo za območje Mežiške doline zagotavljal dodaten program mobilne enote nujnega reševalnega vozila.

Cepljenje proti gripi je v skladu s programom cepljenja v sezoni 2023/2024 za vse zavarovane osebe brezplačno in plačano s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja. Cepijo lahko izbrani osebni zdravniki in drugi zdravniki. Zato se storitev cepljenja proti gripi omogoči tudi bolnišnicam, ki do sedaj tega niso mogle izvajati v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja ter Nacionalnemu institutu za javno zdravje (NIJZ), ki je do sedaj lahko cepil samo odrasle osebe, s to spremembo pa lahko cepi tudi otroke.

Dodaja se 15 novih zdravstvenih domov, ki bodo od 1. novembra 2023 izvajali program družinske obravnave za zdrav življenjski slog. Vzpostavlja tudi širitev programa perkutane vstavitve aortnih zaklopk – TAVI (gre za paciente, ki so življenjsko ogroženi in jim zdravstveno stanje ne dopušča klasične operacije na odprtem srcu).

S 1. decembrom 2023 se vzpostavlja delovanje urgentnega centra Ptuj. Zagotovijo se dodatna sredstva za vzpostavitev delovanja urgentnega centra v Splošni bolnišnici Ptuj (SB Ptuj). V kateri se financira program Sprejem in triaža in opazovalna enota, v Zdravstvenem domu Ptuj pa Enota za hitre preglede – redni delovni čas.

Skupni finančni učinek predloga uredbe je v letu 2023 v višini 6.812.252,04 evra oziroma 9.273.291,03 evra na letni ravni v izhodiščnih cenah za leto 2023.