Skoči do osrednje vsebine

V Nuklearni elektrarni Krško pričeli z zamenjavo poškodovanega cevovoda

V Nuklearni elektrarni Krško (NEK) so po zaustavitvi reaktorja in izpraznitvi reaktorske sredice, to je premestitvi gorivnih elementov v bazen za izrabljeno gorivo, pristopili k popravilu poškodovanega cevovoda sistema varnostnega vbrizgavanja, kjer so v začetku meseca ugotovili puščanje.

V teku je menjava dela poškodovanega cevovoda z novim, preventivno pa bo zamenjan tudi identični del veje cevovoda za varnostno vbrizgavanje na drugi strani reaktorja, kjer sicer puščanja ni bilo. 

Uprava za jedrsko varnost (URSJV) skupaj s pooblaščenimi organizacijami za jedrsko in sevalno varnost (PO) že od odkritja puščanja spremlja stanje in izvajanje sanacijskih del. Poleg inšpekcij s strani URSJV v NEK, vsak teden potekajo tudi sestanki med NEK, URSJV in PO, kjer se obravnava predvsem napredek sanacijskih del ter tehnične in varnostne podrobnosti, ki so s temi deli povezane. Ob uspešni izvedbi popravil, vseh predpisanih testiranj in njihovi potrditvi s strani PO in URSJV, bo ponoven zagon elektrarne predvidoma mogoč v mesecu novembru.