Skoči do osrednje vsebine

Slovenska delegacija aktivno sodelovala na Tednu mednarodnega prava v New Yorku

V okviru zasedanja Šestega odbora Generalne skupščine Združenih narodov je od 23. do 27. oktobra 2023 v New Yorku potekal Teden mednarodnega prava. Slovenska delegacija pod vodstvom generalnega direktorja za mednarodno pravo in zaščito interesov dr. Marka Rakovca je aktivno sodelovala na razpravah o aktualnih temah mednarodnega prava ter izvedla številne bilateralne pogovore.
dr. Marko Rakovec med nagovorom v OZN
1 / 2

Osrednji del Tedna mednarodnega prava je bil namenjen obravnavi poročila Komisije za mednarodno pravo (KMP). Slovenija je predstavila svoje poglede na letno poročilo KMP, v katerih je izpostavila pomen spoštovanja splošnih pravnih načel in pomembnosti ozaveščanja mednarodne skupnosti dvigovanju morske gladine v zvezi s podnebnimi spremembami, ki sproža tudi številna mednarodnopravna vprašanja. V predstavljenih stališčih se je dotaknila tudi vprašanja reševanja sporov, katerih stranke so mednarodne organizacije ter preprečevanju in zatiranju piratstva in oboroženih ropov na morju.  V okviru tretjega sklopa je Slovenija  na področju teme vprašanja nasledstva držav v razmerju do odgovornosti države mdr. poudarila pomen dosege krovnega cilja celovite kodifikacije vseh zadevnih področij nasledstva držav. Slovenija zagovarja osrednjo vlogo Komisije za mednarodno pravo, ki jo ta ima pri progresivnem razvoju mednarodnega prava in kodifikaciji le-tega, ter si prizadeva za ohranjanje njene vidne vloge v sistemu Organizacije združenih narodov (OZN) in mednarodni skupnosti.

Slovenija se je udeležila tudi vsakoletnega dialoga pravnih svetovalcev Evropske unije (EU) in Združenih držav Amerike (ZDA), na katerem so pravni svetovalci držav članic EU, predstavniki institucij EU in predstavniki pisarne glavnega pravnega svetovalca ZDA, razpravljali o aktualnih temah mednarodnega prava, vključno z vprašanjem krizne situacije na Bližnjem vzhodu, agresije zoper Ukrajino ter odprtimi vprašanji Južnokitajskega morja. Na dialogu sta bili obravnavani tudi nedavno sprejeti mednarodni pogodbi: sporazum glede ohranjanja in trajnostne rabe morske biotske raznovrstnosti na območjih zunaj nacionalne jurisdikcije (v angleščini United Nations Convention on the Law of the Sea on the Conservation and Sustainable Use of Marine Biological Diversity of Areas beyond National Jurisdiction – BBNJ) in Ljubljansko-haaška konvencija. in Ljubljansko-haaška konvencija. V zvezi s slednjo, je Slovenija soorganizirala dogodek o nadaljnjih aktivnosti pri uveljavitvi te konvencije za boljše sodelovanje držav, predvsem tožilskih in sodniških organov pri pregonu najhujših mednarodnih kaznivih dejanj.

Med Tednom mednarodnega prava je potekala tudi razprava v Generalni skupščini OZN o poročilu Meddržavnega sodišča ter dialog s predsednico sodišča, sodnico Joan E. Donoghue. Slovenija je v svojem nastopu poudarila pomen spoštovanja odločitev mednarodnih sodišč in tribunalov, ter ob nedavni intervenciji 32 držav v zadevi Ukrajini proti Ruski federaciji izpostavila pomen široke razlage Konvencije o genocidu.

Ob robu zasedanja šestega odbora je Slovenija izvedla številne bilateralne pogovore, vključno z glavnim pravnim svetovalcem OZN, Miguelom de Serpa Soaresom, v katerem je poudarila pomen spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava v trenutnem konfliktu v Gazi. Ponovno je izpostavila tudi prizadevanje Slovenije, da bi se vprašanje dolga nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije do OZN čimprej razrešilo v skladu z Resolucijo Generalne skupščine OZN z dne 24. decembra 2008.

Letošnje zasedanje šestega odbora je bilo umeščeno dober mesec dni pred volitvami kandidatov za sodniško mesto v Mednarodnem kazenskem sodišču. Slovenija si je tekom Tedna mednarodnega prava, skozi pogovore s pravnimi svetovalci drugih držav, aktivno prizadevala k zbiranju podpor za slovensko kandidatko, mag. Beti Hohler. Za namen dobre prepoznavnosti kandidature, je Slovenija organizirala stranski dogodek glede pomena mednarodnega kazenskega prava pri preprečevanju nekaznovanosti najhujših mednarodnih grozodejstev, na katerem so zbrane nagovorili priznani strokovnjaki s področja mednarodnega prava, in sicer stalni predstavnik Liechtensteina pri OZN Christian Wenaweser, kandidat Mehike za sodnika Meddržavnega sodišča Juan Manuel Robledo, profesor mednarodnega prava na Oxfordu Dapo Akande in mag. Beti Hohler, omizje pa je moderiral dr. Rakovec. Volitve za sodniško mesto na Mednarodnem kazenskem sodišču bodo potekale decembra 2023 v New Yorku.

Ob robu zasedanja je slovenska delegacija opravila vrsto pogovorov s pravnimi svetovalci drugih držav o mednarodnopravnih temah, ki bodo na dnevnem redu tekom članstva Slovenije v Varnostnem svetu OZN.