Skoči do osrednje vsebine

Posebni odposlanec Nemčije za Zahodni Balkan Sarrazin na obisku v Sloveniji

Državni sekretar Marko Štucin in posebni odposlanec Slovenije za Zahodni Balkan Anžej Frangeš sta se srečala s posebnim odposlancem Nemčije za Zahodni Balkan Manuelom Sarrazinom, ki se mudi na obisku v Sloveniji. V pogovorih so izmenjali stališča o aktualnih razmerah v regiji in nadaljnjih korakih v širitvenem procesu EU.

Državni sekretar Štucin je poudaril, da so pri odločanju o prihodnosti EU, ki mora vključevati tudi Zahodni Balkan, izjemnega pomena trenutne geopolitične okoliščine v svetu. "Slovenija močno podpira širitev EU na države Zahodnega Balkana. Želimo si, da se decembra 2023 sprejme politična odločitev o začetku pristopnih pogajanj Bosne in Hercegovine z EU. Dejstvo je, da v trenutnih geopolitičnih razmerah, širitev ni samo ena od možnosti, ampak je nujna, tako za zagotavljanje stabilnosti v regiji kot tudi za EU," je v pogovorih poudaril državni sekretar Štucin.

Zahodni Balkan je soočen tudi z nekaterimi nerešenimi odprtimi vprašanji, ki predstavljajo grožnjo varnosti in stabilnosti regije. Nemčija in Slovenija se strinjata, da je treba odprta vprašanja reševati v dialogu in v duhu kompromisov ter preprečiti eskalacije. Za regijo je ključno, da aktivno sodeluje v procesih sprave.

K hitrejšemu približevanju regije bo pozitivno prispeval tudi najavljeni Načrt za rast in blaginjo Zahodnega Balkana, ki bo spodbudil postopno integracijo regije z EU.

Posebnega odposlanca Nemčije za Zahodni Balkan je na vljudnostnem pogovoru sprejela tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.