Skoči do osrednje vsebine

Obisk predsednice Republike Nataše Pirc Musar v Luksemburgu

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je 26. oktobra 2023 obiskala Veliko vojvodstvo Luksemburg, kjer je Sodišču Evropske unije slovesno predala slovenska umetniška dela. Ob tej priložnosti se je srečala tudi z velikim vojvodo Luksemburga Henrijem. Ob koncu je sledil kratek sprejem s Slovenci, živečimi v Luksemburgu.

V okviru obiska predsednice Republike Slovenije Nataša Pirc Musar v Luksemburgu, kjer je slovesno predala Sodišču Evropske unije tri umetniška dela (dve sliki Tuga Šušnika in kip lipicanca Janeza Boljke), je predsednica ob robu slovesnosti opravila pogovor s predsednikom Sodišča EU Koenom Lenaertsom in s slovenskimi sodniki dr. Markom Ilešičem, dr. Majo Brkan in dr. Damjanom Kukovcem, ki jo seznanili z delom sodišča in najpomembnejšimi aktualnimi vprašanji ter vidiki s področja prava EU.

Predsednica se je srečala tudi z velikim vojvodo Luksemburga Henrijem. V pogovoru sta se dotaknila nadaljnje krepitve, sicer odličnih meddržavnih odnosov, izmenjala poglede na temeljne vrednote EU, vključno z vladavino prava in potrdila zavezanost pluralizmu, solidarnosti in človekovim pravicam. Spregovorila sta o možnostih tesnejšega sodelovanja med državama in predsednica je ob tem izrazila željo za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja z Luksemburgom. V tem smislu je pohvalila nedavno vzpostavitev neposredne letalske povezave med Luksemburgom in Slovenijo.

Del pogovora med najvišjima predstavnikoma obeh držav je bil namenjen tudi izmenjavi pogledov o aktualnih mednarodnih izzivih s poudarkom na vojni v Ukrajini in boju proti podnebnim spremembam. Sogovornika pripisujeta učinkovitemu multilateralizmu zelo velik pomen. Državi pa sicer dobro sodelujeta v zvezi Nato, OZN, in drugih mednarodnih okvirih ter se medsebojno podpirata pri mednarodnih kandidaturah.

Obisk se je zaključil s sprejemom za Slovence, živečimi v Luksemburgu, ki ga je priredilo Veleposlaništvo Republike Slovenije s sedežem v Bruslju. Na sprejemu v Foyer Europeen se je v čast obisku predsednice Republike Slovenije zbralo preko 70 Slovencev, večinoma zaposlenih v evropskih institucijah. Dogodek je spremljal tudi kratek kulturni program v izvedbi glasbenikov: Nataša Vlaović Puntar, Mateja Arnejšek, Marko Klemenčič, Klemen Perko ter Eva Puc.