Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. oktobra 2023.

Visoko plimovanje

Ob 8.24 je bila v Piranu zaradi povišanega plimovanja morja sprožene sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. Morje je prestopilo rob obalne črte in zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje.

 

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 17.00 so v naselju Rečica ob Savinji gasilci PGD Rečica ob Savinji razžagali in odstranili drevo, ki je ogrožalo objekt.

Izpostava Kranj

Ob 14.08 je v naselju Kamnje, občina Bohinj, močan sunek vetra odkril del pločevinaste strehe na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Savica-Polje so pritrdili poškodovani del strehe.

Ob 16.31 je na Belski cesti v Preddvoru veter odkril del strehe objekta. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo avto lestve pokrili del poškodovane strehe.  

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 17.00 so v Novem naselju v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.54 sta na cesti v Paki pri Velenju v občini Velenje trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč dvema poškodovancema ter avtovleki pri nalaganju vozila. Reševalci NMP Velenje so poškodovani osebi oskrbeli na kraju.

Ob 14.41 sta na Cesti v Laško, občina Celja, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, počistili cestišče in nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Celje. Poškodovanega so reševalci prepeljali v SB Celje.

Ob 22.14 so na regionalni cesti Arja vas–Velika Pirešica, občina Žalec, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje in PGD Velike Pirešica so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali drugim enotam. Ena oseba je na kraju poškodbam podlegla, štiri pa so reševalci NMP odpeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 18.27 je pod naseljem Socerb, občina Koper, motorno kolo zdrsnilo s cestišča. Gasilci JZ GB Koper so razsvetljevali kraj dogodka ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovanega motorista in sopotnico prepeljali v SB Katinara - Trst.

Izpostava Kranj

Ob 3.08 je v Soteski, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter vozilo dvignili na vozilo avtovleke. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 18.54  je v bližini naselja Mošnje, občina Radovljica, vozilo zdrsnilo s ceste. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle tekočine ter pomagali avtovleki pri nalaganju vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.17 so v naselju Bučečovci, občina Križevci, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe in sanirali kraj nesreče.

Izpostava Postojna

Ob 10.37 sta na cesti Ilirska Bistrica–Zabiče pri naselju Jablanica, občina Ilirska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb ter odklopili akumulatorje. Reševalci so eno osebo oskrbeli na kraju dogodka, eno pa prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 6.00 sta v naselju Pavlovci, občina Ormož, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož so zavarovali, razsvetljevali in očistili kraj dogodka ter odklopili akumulator. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Ormož oskrbeli na kraju dogodka.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.00 sta v naselju Dobriša vas, občina Žalec, trčila potniški vlak in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Dobriša vas-Petrovče so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.21 je na Likozarjevi ulici v Kranju v garažni hiši gorelo leseno pohištvo. Gasilci GARS Kranj so pogasili požar in prezračili objekt.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.12 je v naselju Selovec, občina Dravograd, gorelo v podjetju. Gasilci PGD Šentjanž, PGD Dravograd in KGZ Ravne na Koroškem so požar pogasili, prezračili prostore ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 0.33 je v ulici Pod Barončevim hribom v Novem mestu na parkirišču gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka ter pogasili vozilo, ki je v celoti uničeno. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.54 je na Trubarjevi cesti v Ljubljani gorel podzemni komunalni zabojnik za papir. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - mesto so požar pogasili.

Ob 19.56 je v Ilirski ulici v Ljubljani zagorel podzemni komunalni zabojnik za papir. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - mesto so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.44 so na cesti Zreče–Gorenje pri Zrečah, občina Zreče, gasilci PGD Zreče nevtralizirali okoli 1300 metrov cestišča onesnaženega z motornim gorivom.

Izpostava Maribor

Ob 20.47 je v Studenški ulici v Mariboru v garažni hiši iztekalo gorivo iz vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine in vozilo prestavili iz garažne hiše.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.33 sta v bližini naselja Plave, občina Kanal ob Soči, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 6,8 kg in topovski vžigalnik, kalibra 150 mm, mase 4 kg. Obe najdbi sta avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.04 so v naselju Log, občina Rogatec, gasilci PGD Dobovec pri Rogatcu s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta in omogočili dostop pristojnim službam do preminule osebe.

Izpostava Koper

Ob 7.45 so v kanalu Badaševice ob Kolodvorski cesti v Kopru našli podhlajeno osebo. Gasilci JZ GB Koper so ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP, ki so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 13.36 je v Trojarjevi ulici v Kranju v stanovanjskem objektu iz poškodovane vodovodne cevi iztekala voda. Gasilci GASRS Kranj so zaprli ventil, delavci KP Kranj pa bodo poskrbeli za sanacijo poškodovane vodovodne cevi.

Ob 17.36 so na Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 17.14 so gasilci PGD Zgornja Bistrica s tehničnim posegom odprli vrata v kopalnica v stanovanju na Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici, v katerem je bila onemogla oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.58 so v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica odprli vrata vrtne lope, v kateri se je nahajala obolela oseba. Slednji so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 12.36 so v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja. Obolela oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 14.49 so na cesti Pivka–Kal, občina Pivka, gasilci PGD Pivka in delavci Cestnega podjetja Koper očistili razsuti tovor s cestišča v dolžini okoli 400 metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 18.01 so v naselju Miklavž pri Ormožu, občina Ormož, gasilci PGD Miklavž pri Ormožu prekrili del ostrešja s folijo na starejšem stanovanjskem objektu. 

Izpostava Trbovlje

Ob 21.47 so v naselju Novi Log v občini Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Hrastnik dostop do onemogle osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je izdala glede na zadnje modelske izračune obnovljeno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V petek zjutraj in dopoldne bo oblačno in deževno. Vmes bodo tudi krajevno močnejši nalivi. Pihal bo tudi močan jugozahodni veter. Padavine bodo ponehale v petek sredi dneva. Na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške regije bo padlo od 30 do 50 mm dežja. V petek popoldne se bo delno zjasnilo. V soboto, nedeljo in ponedeljek bodo možne le kratkotrajne plohe. V torek se verjetnost za padavine poveča. V sredo bo suho.

Opozorila

Po meteorološki prognozi Agencije RS za okolje bodo v petek dopoldne še močnejše padavine s krajevno močnimi nalivi, najverjetnejši v zahodni in severni Sloveniji. Sredi dneva bo dež ponehal. Pade lahko še do okoli 50 litrov na kvadratni meter.

V zahodni Sloveniji bo del dopoldneva še pihal močan jugozahodnik. V višjih legah bo lahko presegal okoli 100 kilometrov na uro, po nižinah pa bodo hitrosti med 50 in 90 kilometri na uro. Ob prehodu vremenske fronte bo dopoldne zapihal tudi močan severozahodni veter. Najmočnejši sunki vetra bodo predvsem v severovzhodni Sloveniji presegali hitrost 70 kilometrov na uro.

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, reke v zahodnem in osrednjem delu države naraščajo. Vipava, Idrijca, Tolminka, Poljanska Sora in Nevljica se že razlivajo na območju pogostih poplav. Posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji, predvsem vodotoki s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah, bodo v naslednjih urah poplavljali. Poplavljale bodo tudi zaledne in padavinske vode.

Poplavljene površine se bodo čez dan povečevale v srednjem in spodnjem toku Vipave. Na območjih pogostih poplav se lahko razlijejo Sava v srednjem toku, Drava v spodnjem toku in Kolpa.

V petek med 6. in 11. uro bo morje lahko poplavilo v večjem obsegu v višini okoli 50 cm. Gladina morja bo najvišja okoli 9. ure. V soboto bo morje med 6. in 11. uro ponovno poplavljalo v višini do okoli 30 cm.

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/