Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade v Bruslju: Na Bližnjem vzhodu je ključna zaščita civilistov na obeh straneh

Predsednik vlade dr. Robert Golob se udeležuje dvodnevnega oktobrskega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Pred rednim zasedanjem voditeljev sedemindvajseterice je poudaril, da bodo aktualne razmere na Bližnjem vzhodu zaznamovale prvi dan srečanja.

"Pomembno je, da se zaščiti civiliste na obeh straneh, ne toliko poimenovanje prekinitve spopadov in pri tem bomo vztrajali," je ob prihodu v Bruselj povedal slovenski premier. Glede na zadnji osnutek sklepov naj bi voditelji EU pozvali k humanitarnemu premoru, ki bi omogočil dostavo humanitarne pomoči v Gazi in ne k humanitarni prekinitvi ognja. Po navedbah premierja je pomembno, da Evropa glede konflikta na Bližnjem vzhodu ohrani enoten glas.

K enotnemu in usklajenemu delovanju, v skladu z vrednotami EU, zapisanimi v pogodbah, je v vabilu članicam in članom Evropskega sveta pozval tudi njegov predsednik Charles Michel. Kot navaja v pismu, si EU prizadeva za učinkovito dostavo humanitarne pomoči in zadovoljitev najosnovnejših potreb v Gazi ter za preprečevanje zaostrovanja konflikta v širši regiji.

"Vztrajali bomo, da je treba vzpostaviti humanitarne koridorje in zaščititi kritično infrastrukturo, kot so bolnišnice. Pomemben je tudi vnovičen poziv vsem stranem, da se držijo načel mednarodnega humanitarnega prava. To je točka, od katere ne smemo odstopiti," je pred zasedanjem dodal dr. Golob.

Dotaknil se je še aktualnega nadzora na notranjih mejah in potrdil, da bosta s predsednico vlade Italije Giorgio Meloni sredi novembra med drugim govorila tudi o italijanskem nadzoru na meji s Slovenijo. Po njegovi oceni je Evropa v zadnjih tednih zaradi izbruha konflikta na Bližnjem vzhodu in nedavnih terorističnih napadov v Evropi začela izvajati poostren nadzor na mejah in v notranjosti držav. "To ni povezano z migracijskimi tokovi, ki pridejo in grejo. Prepričan sem, da bodo ukrepi nadzora na notranjih mejah, če bo prišlo do umiritve razmer na Bližnjem vzhodu, kratkotrajni," je sklenil predsednik vlade in izrazil upanje, da bomo v času božičnih praznikov spet tam, kjer smo bili prej.