Skoči do osrednje vsebine

Opozorilo ministrstva ob predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah

Glede na izdana opozorila Agencije RS za okolje glede predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmer za danes, 26. oktobra ponoči, oziroma jutri, 27. oktobra dopoldne, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva tako izvajalce dejavnosti kot tudi kmetovalce oziroma splošno javnost, da najprej zavarujejo svoja življenja in življenja bližnjih.
Pogled na naraslo reko. V ozadju različno plovje.

Narasla reka na Savinjskem. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ker močni vetrovi in nalivi v večjem delu države lahko povzročijo tudi vetrolome v gozdovih, velja še opozorilo pred zadrževanjem v gozdovih ali ob gozdnem robu, kjer bi veter lahko podiral drevesa.

Ob teh izrednih dogodkih je potrebno poskrbeti tudi za živali z namestitvijo v suh prostor, odmaknjen od morebitnih poplavljenih površin. Živalim je potrebno zagotoviti tudi ustrezno krmo in vodo. V primeru spremembe zdravstvenega stanja živali naj rejci obvestijo svojega veterinarja, v primeru pogina pa pokličejo Veterinarsko-higiensko službo. V kolikor lastniki ne morejo ustrezno poskrbeti za svoje rejne ali hišne živali, naj o tem obvestijo pristojni štab civilne zaščite.

Zavod za gozdove (ZGS) opozarja, da so zaradi poletnih vetrolomov in poplav lahko gozdni sestoji v velikem delu Slovenije manj stabilni. Razrahljana tla drevesom ne nudijo trdne opore, prav tako je v gozdovih še veliko obviselih dreves po prejšnjih neurjih. Zato naj se izvajalci del v gozdovih, lastniki gozdov in obiskovalci ne zadržujejo v gozdovih ali ob gozdnem robu.

Ukrepi države za pomoč kmetovalcem po poplavah.

Na spletni strani ZGS: Za lastnike gozdov so objavljena Podrobnejša navodila za varno delo v gozdu. Če lastniki gozdov dela v poškodovanih gozdovih niso vajeni, naj za to raje najamejo strokovno usposobljene izvajalce, ki jih lahko poiščejo na portalu MojGozdar.