Skoči do osrednje vsebine

Nasvet Ministrstva za zunanje in evropske zadeve glede potovanj

Zaradi razmer v Izraelu so lahko varnostna tveganja za popotnike večja tudi v drugih državah Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, zato na teh območjih svetujemo povečano previdnost. V nekatera območja v regiji zaradi viskih varnostnih tveganj odsvetujemo vsa potovanja (vključno s turističnimi), poleg Izraela denimo v Libanon.

Pozorno spremljamo tudi razvoj dogodkov v Jordaniji, kjer trenutno svetujemo povišano stopnjo previdnosti, še posebej na območjih, ki mejijo na Izrael oziroma na Zahodni breg.

Varnostna tveganja so višja tudi ponekod v Evropi. Popotnikom svetujemo previdnost na lokacijah, ki so bolj obiskane (npr. turistične znamenitosti), izogibajo pa naj se območij, kjer bi potekali protesti. Slednje velja za vse države. Državljanom svetujemo tudi, da pazijo na svoje osebne stvari, še posebej na potovalne dokumente.

Državljanom priporočamo, da naj pred potjo s pomočjo javnih virov spremljajo varnostne razmere na destinacijah ter naše nasvete v zvezi s potovanji. V ta namen smo posodobili tudi del spletnih strani Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (v nadaljevanju MZEZ), kjer objavljamo potovalna priporočila. Naj pri tem ne pozabijo na ustrezna potovalna oziroma zdravstvena zavarovanja, nekatera nudijo tudi povračila v primeru odpovedi potovanja. Če se državljani že nahajajo na rizičnih območjih, svetujemo aktivno spremljanje razmer ter upoštevanje usmeritev in navodil lokalnih varnostnih organov.

Popotniki nam lahko svoje kontaktne podatke, pred načrtovanim odhodom, prostovoljno posredujejo preko našega obrazca in nam tako olajšajo morebitno nudenje konzularne zaščite v tujini.

Konzularno pomoč državljanom v stiski lahko nudimo neposredno s pomočjo naših diplomatskih in konzularnih predstavništev oziroma Dežurne službe MZEZ.