Skoči do osrednje vsebine

Na inšpektoratu izmenjali znanje in dobre prakse o upravljanju podzemne vode

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo je med 23. in 25. oktobrom gostil člane projekta proti nezakonitemu vrtanju in črpanju podzemne vode TIGDA (angleško Tackling illegal groundwater drilling and abstractions). Namen srečanja je bil deliti znanje in primerih dobre prakse kako preprečiti nezakonito vrtanje in črpanje podzemne vode.

V prvi fazi je cilj projekta TIGDA, ki poteka v okviru mednarodne organizacije za izvajanje in uveljavljanje okoljske zakonodaje IMPEL (angleško The European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law), zbiranje podatkov o zakonodaji in zahtevah s katerimi države članice urejajo zaščito podzemne vode in o metodah, ki jih uporabljajo za uveljavljanje te zakonodaje. Na podlagi teh podatkov in ugotovitev bodo pripravljeni dokumenti z navodili o zakonodaji o vrtanju in črpanju podzemne vode ter njenem izvrševanju.

Goste srečanja je pozdravila Monica Crisan, pomočnica vodje projekta, ki je naredila kratek uvod v srečanje. Inšpektor za okolje, višji svetnik na Inšpektoratu RS za okolje in energijo Bojan Počkar, ki je tudi podpredsednik za področje projektov in član upravnega odbora IMPEL organizacije, je goste seznanil z aktivnostmi Inšpektorata v tej organizacije v Sloveniji.

Vršilka dolžnosti glavnega inšpektorja Inšpektorata Republike Slovenije za naravne vire in prostor Martina Gašperlin je predstavila delovanje inšpektorjev za naravne vire in prostor, v nadaljevanju uvodnega dela pa je Martin Golčer, sekretar na Inšpektoratu za okolje in energijo, predstavil še osnove inšpekcijskega postopka v Sloveniji ter izpostavil problematiko dela inšpektorjev. Sledila je strokovna razprava in izmenjava izkušenj o pomenu vodnih virov in možnostih za njihovo zaščito.

Drugi dan srečanja so inšpektorji za naravne vire in rudarstvo pripravili terenski ogled izvajanja vrtine v Moravskih toplicah. Ob tem so udeležecem prikazali najboljše prakse s področja implementacije in nadzora zakonodaje na področju voda in rudarstva.

Zadnji dan je bil namenjen evalvaciji ogleda vrtine za geotermalno vodo, diskusiji o aktivnostih v posameznih državah, ki so nosilke projekta (Belgija, Velika Britanija) ter o možnosti nadaljevanja projekta med leti 2025 do 2027.