Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar obiskal Internistično prvo pomoč Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je danes obiskal Internistično prvo pomoč Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer se zadnje dni soočajo s povečanimi obremenitvami.
Dva moška, eden v temni obleki in drugi v zdravniški beli halji, stojita pred stavbo urgentnega centra. Pred njima so mikrofoni, zadaj se vidi napis Urgentnega centra.

Državni sekretar Marjan Pintar in vodja internistične prve pomoči Hugon Možina

Porast bolnikov beležijo tudi na Infekcijski kliniki in na Splošni nujni medicinski pomoči. Kakšno je dejansko stanje na terenu, se je seznanil državni sekretar ministrstva za zdravje Marjan Pintar, ko je danes obiskal Internistično prvo pomoč (IPP) UKC Ljubljana, kjer obravnavajo tiste bolnike, ki zaradi akutno nastale bolezni ali pa poslabšanja kronične bolezni potrebujejo takojšnjo obravnavo v bolnišnici.

Ker so v interni kliniki UKC zasedene vse postelje, bolniki zastajajo na IPP. Državni sekretar je ob tem dejal, da lahko razume stisko pacientov, ki morajo svoje zdravljenje doživeti na hodnikih bolnišnic, prav tako razume tudi stisko zdravstvenih delavcev, ki jim morajo v teh pogojih zagotavljati zdravljenje. »Zato smo se danes sestali z vodstvom, da skupaj poiščemo rešitve, kaj lahko bolnišnica še stori, da pacienti ne bi ležali na hodnikih, kar je nesprejemljivo in se kljub povečanemu prilivu bolnikov ne bi smelo dogajati,« je dejal.

»Žal se tudi v naši največji bolnišnici – tako kot v celotnem zdravstvu – soočajo s pomanjkanjem kadra. Vodstvo mi je zagotovilo, da bo izvedlo vse notranje organizacijske ukrepe, da bi na oddelkih zagotovilo dovolj kadra za primerno oskrbo,« je po sestanku povedal Marjan Pintar. Dodal je še, da bo Ministrstvo za zdravje to problematiko reševalo sistemsko in na več nivojih. »Kar se da natančno bomo analizirali stanje glede primanjkljaja izvajalcev zdravstvene nege in iskali rešitve za povečanje števila medicinskega kadra ter izboljšanja delovnih pogojev. Skušamo rešiti stvari v izhodišču problema in zagotoviti pogoje, da bi tisti, ki neposredno delajo s pacienti, delo lahko opravili korektno v čim boljših, normalnih pogojih.« Omenil je še, da na UKC pravkar potekajo gradbena dela, med drugim se gradijo novi prostori internistične prve pomoči, s čimer bodo zagotovljeni boljši prostorski pogoji za opravljanje dejavnosti.