Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. oktobra 2023.

Potresi

Ob 0.09 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Litije, 13 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Dola pri Ljubljani, Ribč, Moravč, Vrhpolja pri Moravčah. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Okoli 7.00 je zaradi vetra južne smeri povišano plimovanje morja v Piranu zalilo Prešernovo nabrežje.

 

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 7.31 je v naselju Krivčevo, občina Kamnik, voda iz potoka spodjedala brežino in ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Kamnik so na kraju ugotovili, da odnaša brežino delno sanirane struge. Obvestili so podjetje Hidrotehnik, ki je pripeljalo skale za zaščito brežine.

Ob 7.31 je v naselju Potok v Črni, občina Kamnik, potok spodjedal brežino pri stanovanjski hiši. Ponovno je začel drseti plaz, ki pa ni ogrožal hiše. Gasilci PGD Kamnik so skupaj z delavci podjetja Hidrotehnik zavarovali brežino pred nadaljnjim spodjedanjem.

Ob 7.30 je v Kamniški Bistrici v občini Kamnik potok ogrožal stanovanjski hiši. Gasilci PGD Kamnik so namestili protipoplavne vreče pred stanovanjski objekt in preprečili zalivanje. O nastali situaciji so obvestili podjetje Hidrotehnik.

Ob 9.21 je v Tomišeljski ulici v Ljubljani meteorna voda ogrožala hišo. Gasilci GB Ljubljana so postavili bariero.

 

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 11.26 je v Kokri, občina Preddvor, po nočnem deževju zemeljski plaz zasul in zaprl promet na lokalni cesti. Posredovali so pripadniki CZ Preddvor.

Ob 13.26 se je pri naselju Podjelje, občina Bohinj, zaradi razmočenega terena sprožil zemeljski plaz in zaprl promet na lokalni cesti. Pripadniki CZ v sodelovanju z lokalnimi oblastmi bodo plaz sanirali.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.20 se je na cesto v Košiše, občina Kamnik, sprožil zemeljski plaz in zasul del cestišča. Gasilci PGD Kamnik so postavili delno zaporo in obvestili pristojno cestno podjetje.

Ob 9.14 se je na cesto v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, sprožil zemeljski plaz in zasul del cestišča. Gasilci PGD Kamnik so postavili delno zaporo in obvestili pristojno cestno podjetje

 

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.58 sta se na lokalno cesto Morsko–Kanalski Vrh v občini Kanal podrli drevesi. Gasilci PGD Kanal so drevesi razžagali in odstranili s cestišča.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.54 sta na cesti v naselju Vezovje v občini Šentjur trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 13.50 je na cesti Kranj–Šenčur, občina Šenčur, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj, odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.48 je na avtocesti pri naselju Podmilj, občina Lukovica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 21.17 je na avtocesti med izvozoma Šentjakob in Domžale v smeri Trojane, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo delno na prehitevalnem in delno na voznem pasu. Gasilci CZR Domžale in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 21.50 je na avtocesti med Grosupljem in Višnjo Goro, pred izvozom Višnja Gora v smeri Novo Mesto, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na prehitevalnem pasu. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.48 je na avtocesti Vransko–Ločica, občina Vransko, gorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev PGE Celje, CZR Domžale, PGD Vransko in Prekopa-Čeplje-Stopnik so vozilo pogasili gasilci ACB Vransko. Poškodovanih v požaru ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.44 je v Kranjčevi ulici v Moravskih Toplicah pod nadstreškom gorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev PGD Moravske Toplice so domači delno omejili požar, gasilci pa so ga dokončno pogasili in objekt pregledali.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 so ob Mazovčevi poti v Ljubljani v bližini hiš stanovalci kurili smeti in plastiko. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 11.09 je v industrijskem objektu v Opekarniški ulici v Ormožu prišlo do izlitja hidravličnega olja iz tovornega vozila. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlito tekočino ter razmastili in oprali kraj razlitja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.27 so delavci pri Goriških opekarnah, občina Renče- Vogrsko, pri zemeljskih delih naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in uskladiščila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 18.14 je bila v Sevnici z okolico motena oskrba z električno energijo. Okvaro so odpravili delavci Elektra Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.13 je na Poti Celjskih grofov v Rogatcu osebno vozilo nasedlo na bankino. Gasilci PGD Rogatec so ga s tehničnim posegom izvlekli nazaj na cestišče.

Ob 10.08 so v Ulici bratov Mernik v Zrečah gasilci PGD Zreče nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice pri prenosu obolele osebe iz objekta v reševalno vozilo.

Izpostava Kranj

Ob 12.59 se je v Cankarjevi ulici v Radovljici v podzemni garaži v vozilo zaklenil otrok. Gasilci PGD Radovljica so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in otroka izročili mami.

Ob 13.55 je v stanovanjskem bloku v Langusovi ulici v Radovljici puščala vodovodna cev. Gasilci PGD Radovljica so izklopili elektriko in izčrpali vodo, delavci komunalnega podjetja pa so zaprli dotok vode.

Ob 14.00 so v Ulici 1. avgusta v Kranju gasilci GARS Kranj s pomočjo avto lestve transportirali obolelo osebo iz zgornjega nadstropja stanovanjskega objekta in jo predali reševalcem NMP Kranj. Osebo so odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.51 so na cesti Olševek–Tučna, občina Kamnik, gasilci PGD Kamnik in Nevlje odstranili podrto drevo in zaščitili del brežine, kjer je prišlo do podora zemljine in kamenja.

Ob 17.00 je po reki Savi od Zbilj proti Medvodam, občina Medvode, plul splav s štirimi čolni brez krmarja. Gasilci PGD Preska-Medvode in enota CZ Medvode za reševanje na vodi so plovila zajeli in privezali.

Izpostava Maribor

Ob 1.15 so v Ruplovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 13.42 se je na Falski cesti v Rušah v stanovanjski hiši nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Smolnik so s tehnični posegom skozi okno vstopili v objekt, odprli vhodna vrata in omogočili vstop reševalcem NMP Maribor, ki so osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.32 se je na cesto med naseljema Kanal in Lig, občina Kanal, zaradi razmočenosti terena podrlo drevo. Oviro so odstranili gasilci PGD Kanal.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.18 se je na železniško progo v bližini naselja Geršiči, občina Metlika, podrlo drevo. Gasilci PGD Dobravice so ga razžagali in odstranili z železniških tirov.

Izpostava Postojna

Ob 10.51 so v Volaričevi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz 2. nadstropja stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 3.31 so v Ulici Sallauminesu v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Ob 16.46 je na Trgu revolucije v Trbovljah v okvarjenem dvigalu obtičala oseba. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so osebo rešili in obvestili serviserja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek čez dan bo deloma jasno ter do večera povečini suho. V noči na petek se bodo padavine krepile in zajele vso Slovenijo. Vmes bodo tudi krajevno močnejši nalivi.

V petek zjutraj in dopoldne bo oblačno in deževno. Pihal bo tudi močan jugozahodni veter. Padavine bodo ponehale v petek sredi dneva. Na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške regije bo padlo od 40 do 80, krajevno pa tudi več kot 100 mm dežja. V petek popoldne se bo delno zjasnilo.

V soboto, nedeljo in ponedeljek bodo možne le kratkotrajne plohe. V torek se verjetnost za padavine poveča.

Meteorološko opozorilo

Po Sloveniji ob prehodu vremenske motnje predvsem v drugem delu noči na petek ter v petek zjutraj pričakujemo zelo burne vremenske procese. Nad našimi kraji se bo močno okrepil jugozahodni veter, zajelo pa nas bo tudi intenzivno deževje z nalivi.

V pričakovanem močnem strženu jugozahodnega vetra bodo njegove hitrosti na višini 1500 m okoli 100 km/h (28 m/s), zaradi turbulence, ki jo povzroča orografija, pa lahko podobne največje hitrosti pričakujemo tudi ponekod po dolinah.

Dež se bo krepil že v prvem delu noči, a bo sprva še dokaj enakomeren. Verjetnost močnih nalivov se bo povečala predvsem v petkovem jutru. Skupaj lahko v dobrih 12 urah v hribovitem svetu pade od 60 do 140 litrov dežja na kvadratni meter, na bolj ravninskem vzhodu države pa večinoma od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter.

Na Obali poleg vetra in dežja pričakujemo veliko vzvalovanost in visoko plimovanje morja. Dopoldne bo morje lahko naraslo kar okoli 50 cm nad obalno črto.

Zaradi pričakovanega intenzivnega vremenskega dogajanja smo razglasili visoko stopnjo vremenskih opozoril, ki jih bomo po regijah še sproti prilagajali dogodkom na terenu.

Vremensko dogajanje se bo v petek sredi dneva hitro umirilo in popoldne bo marsikje posijalo tudi sonce.

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko opozorilo

V četrtek ponoči bodo reke začele močno naraščati, sprva na zahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale. Ob močnih krajevnih nalivih bo verjetno poplavljanje zaledne in padavinske vode. Večja verjetnost za poplavljanje rek bo na Vipavskem in Gorenjskem. Nekatere reke in hudourniški vodotoki lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.

Drugod po državi lahko pride do razlivanj na območju pogostih poplav.

V petek bo morje poplavljalo med 6. in 12. uro. Gladina morja bo najvišja okoli 9. ure, ko bo lahko poplavilo tudi v večjem obsegu v višini okoli 50 cm.

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Geološko opozorilo

Geološki zavod Slovenije opozarja, da od četrtka popoldan vključno do petka (od 26. 10. do 27. 10. 2023), zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal, obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce opozarjamo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

Vir: https://www.geo-zs.si/