Skoči do osrednje vsebine

Na Ministrstvu za obrambo odprli razstavo umetniških del Slavice Štrukelj Kokoravec in Leye Marinčič

Na Ministrstvu za obrambo je bila danes odprta razstava slik Slavice Štrukelj Kokoravec in kipov Leye Marinčič z naslovom V objemu energij. Razstavljavki sta mednarodno nagrajeni umetnici, prostore ministrstva sta za čas razstave obogatili z velikimi energijskimi slikami na temo univerzuma, akvareli z živalsko tematiko ter s skulpturami s tematiko konja.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec je odprl razstavo in nagovoril zbrane. Poudaril je, da kulturi in umetniškemu ustvarjanju na Ministrstvu za obrambo že dolgo leta namenjamo posebno pozornost ter umetnikom ponujamo prostor, da se predstavijo s svojimi deli. Ob tem je spomnil na generala Rudolfa Maistra, po katerem smo pred nedavnim poimenovali dvorano, v kateri je potekalo tudi odprtje razstave. General Maister, ki je priboril Sloveniji tretjino slovenskega ozemlja, je bil namreč tudi pesnik, umetnik, široko razgledan in razmišljujoč človek. Naslednje leto, ko bomo obeleževali 150. obletnico generalovega rojstva in 90. obletnico njegove smrti, je Vlada RS razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.
 
»Vemo, da je umetnost tista, ki krutost sveta prikazuje na drug način in nam omogoča, da se oddvojimo od vsakodnevnih skrbi in izzivov ter pogledamo malo širše,« je dejal državni sekretar dr. Damir Črnčec. Izpostavil je tudi tesno povezanost med obrambo in varnostjo ter umetnostjo in poudaril, da je varnost tista danost, ki nam omogoča, da lahko umetniško ustvarjamo.