Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. oktobra 2023.

Visoko plimovanje morja

Ob 19.08 je bila zaradi visokega plimovanja morja v Piranu prožena sirena z znakom opozorilo na nevarnost. Morje je prestopilo rob obale na delu Kidričevega in Prešernovega nabrežja.

 

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 22.54 so v naselju Rakovica, občina Kranj gasilci GARS Kranj in PGD Besnica s poplavnimi vrečami preusmerili vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.05 je v Čezsoči, občina Bovec, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bovec so prečrpali vodo in s protipoplavnimi vrečami zaščitili hišo.

Ob 20.47 je v naselju Staro Selo, občina Kobarid, meteorna voda zalivala pritlične prostore gostinskega objekta. Gasilci PGD Kobarid so prečrpali meteorno vodo in preusmerili tok vode s protipoplavnimi vrečami.

Ob 21.01 je v naselju Vrsno, občina Kobarid, meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt. Gasilci PGD Kobarid so iz objekta prečrpali meteorno vodo in očistili zamašen propust.

Ob 20.37 so v naselju Mala vas v občina Bovec gasilci PGD Bovec očistili izpod mosta nanešeno drevje in vejevje.

Ob 21.30 je na Gregorčičevi ulici v Kobaridu meteorna voda vdrla skozi streho na stanovanjsko-poslovnem objektu. Gasilci PGD Kobarid so streho prekrili s ponjavo.

Ob 22.18 je v Gregorčičevi ulici v Kobaridu zaradi padavin voda zamakala v mansardne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kobarid so s ponjavo prekrili streho.

Ob 17:06 je v ulici Kot v Bovcu voda zalila prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bovec, so postavili protipoplavne vreče.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.17 sta na Cesti na Roglo v Zrečah trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili prvo pomoč poškodovani osebi in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Slovenske Konjice so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 8.38 sta na cesti Koper–Izola, na izvozu Izola, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Koper so kraj dogodka zavarovali ter nudili pomoč reševalcem NMP pri iznosu ponesrečenke iz vozila do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.01 sta na dolenjski avtocesti v smeri Ljubljane, pred cestninsko postajo Dob, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična, Trebnje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom iz enega od vozil rešili ukleščenega voznika in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Maribor

Ob 6.45 je na Ljubljanski cesti v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, prišlo do prometne nesreče, v kateri je trčilo 5 osebnih vozil. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in posuli iztekle motorne tekočine. Dve osebi so reševalci sta prepeljani na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.47 sta v križišču na Andrijaničevi cesti v Novem mestu trčili tovorni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, umaknili vozili na rob cestišča in nudili pomoč delavcem cestnega podjetja. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 13.00 je pri naselju Stranska vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci GRC Novo mesto so odklopili akumulator, izvlekli vozilo in ga pomagali naložiti na avto vleko. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano voznico oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 16.22 je pri naselju Občice, občina Dolenjske Toplice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Vozilo je nato odbilo nazaj na cesto. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, odmaknili vozilo s cestišča in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka in jo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 17.45 je v naselju Grajenščak, občina Ptuj, kombinirano vozilo zapeljalo v obcestni jarek, od koder se je odbilo nazaj na cesto in obstalo na boku. Gasilci PGD Ptuj in Grajena so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi treh poškodovancev, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče. Poškodovance so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ptuj, ena poškodovana oseba pa je bila prepeljana v SB Ptuj.

Ob 17.58 je na podravski avtocesti na razcepu Draženci, občina Hajdina, osebno vozilo zapeljalo v zaščitno ograjo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče in na poškodovanem avtomobilu odklopili akumulator.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.49 je na cesti Trbovlje–Zagorje v naselju Bevško, občina Trbovlje, osebno vozilo trčilo v betonski oporni zid. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo ter nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila reševalcem NMP Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.20 so v naselju Motnik, občina Kamnik, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik in Motnik so zavarovali kraj dogodka, izpraznili peč in objekt pregledali s termovizijsko kamero in detektorjem plina. Stanovalcem so prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 20.02 je v naselju Gazice, občina Brežice, zagorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Cerklje ob Krki in PGD Pirošica so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.43 je na cesti Vipava–Razdrto, občina Vipava, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina, PGD Podnanos, Vipava, Postojna, Hruševje, Razdrto in Veliko Ubeljsko so zavarovali kraj dogodka in pogasili uničeno osebno vozilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.03 je v gozdu pri naselju Hrvaški Brod, občina Šentjernej, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Šentjernej so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Vozilo je uničeno.

Izpostava Postojna

Ob 9.12 je na primorski avtocesti, na odseku Postojna–Unec zagorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo in ga preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Vozilo je uničeno.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.27 so v Medlogu, občina Celje, gasilci PGE Celje nevtralizirali oljni madež v križišču v dolžini okoli 250 metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.27 so naselju Draga v občini Štore, gasilci PGD Prožinska vas razžagali podrto drevo in ga odstranili z cestišča.

Izpostava Koper

Ob 8.19 je v Spodnjih Škofijah občini Koper, izteka voda iz zgornjega nadstropja stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so pregledali objekt, vzroka za iztekanje pa niso našli. Zaprli so glavni ventil celotnega objekta.

Ob 17.34 sta viseli veji nad cestiščem na Koprski ulici v Portorožu v občini Piran. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so s pomočjo avto lestve  odžagali in odstranili veji.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.58 so v Kolodvorski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 14.37 so na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili odlomljeno vejo na drevesu, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 10.29 so gasilci JZ GB Maribor v Sodni ulici v Mariboru iz okvarjenega dvigala rešili eno osebo.

Ob 18.29 so na Vrbanski cesti v Mariboru gasilci GB Maribor   kjer so nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.23 so v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Golavabuka na letališču v Mislinjski Dobravi zavarovali kraj pristanka helikopterja Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP in pomagali pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami. Količine bodo majhne, večinoma od 2 do 10 mm.

V noči na četrtek in v četrtek do večera bo suho, deloma jasno. V noči na petek bo od zahoda spet začelo deževati, dež bo ponehal šele v petek sredi dneva. Na omenjenih območjih lahko pade večja količina dežja - trenutno so ocene med 50 in 100 mm v manj kot 24 urah. V petek popoldne se bo delno zjasnilo. V soboto in nedeljo bodo možne le kratkotrajne plohe.

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/