Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: "Dosegli smo dogovor. Povprečnina se bo dvignila na 725 evrov na prebivalca."

Predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za finance in javno upravo Klemen Boštjančič sta se danes, 24. oktobra 2023, sestala s predstavniki Združenja mestnih občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije. Na sestanku so spregovorili o višini povprečnin za leti 2024 in 2025.
 Predsednik vlade in minister za finance in javno upravo na sestanku s predstavniki Združenja mestnih občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije

Predsednik vlade in minister za finance in javno upravo na sestanku s predstavniki Združenja mestnih občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije | Avtor: Boštjan Podlogar/Slovenska tiskovna gencija

1 / 2

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po srečanju dejal: "Dosegli smo dogovor. Povprečnina se bo za leti 2024 in 2025 dvignila na 725 evrov na prebivalca."

Dodatnih 20 milijonov evrov za leto 2024 in 34 milijonov evrov za leto 2025 se bo med občinami razdelilo po formuli, ki so jo predlagali v Skupnosti občin Slovenije. "Tako bomo zajeli dvig stroškov v javnih zavodih, ki jih imajo občine, ter pričeli z izravnavo, saj občine nimajo enakih bremen oziroma enakih storitev za državljanke in državljane," je poudaril premier.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je prepričan, da s takim kompromisom ni nihče popolnoma zadovoljen, vendar pa: "Taki kompromisi so najboljši kompromisi."

Pogajanja so potekala v težkih razmerah, saj je Slovenijo v avgustu prizadela najhujša ujma doslej. Vlada je prisluhnila argumentom občin, le-te pa so razumele javnofinančne omejitve države zaradi sanacije škode in obnove po poplavah. Vlada je prizadetim občinam za sanacijo škode po poplavah že pomagala s finančnimi sredstvi.