Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Igor Mally na srečanju z veleposlaniki držav članic EU

Državni sekretar za evropske zadeve v kabinetu predsednika vlade mag. Igor Mally se je na vabilo predsedujočega španskega veleposlanika Juana Arísteguija Labordeja udeležil srečanja veleposlanikov držav članic EU v Sloveniji (EU HoMs).
Državni sekretar Igor Mally na srečanju z veleposlaniki držav članic EU

Državni sekretar Igor Mally na srečanju z veleposlaniki držav članic EU | Avtor: Žan Kolman/Kabinet predsednika vlade

1 / 3

Na srečanju je državni sekretar veleposlanikom predstavil ključna stališča Slovenije do tem, ki bodo obravnavana na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju v četrtek in petek.

Na zasedanju voditeljev bodo z zunanjepolitičnega področja obravnavane vojna agresija Rusije v Ukrajini; razmere na Bližnjem vzhodu, v Sahelu in na Južnem Kavkazu; ter odnosi Srbija-Kosovo. Med osrednjimi temami zasedanja bo tudi razprava o reviziji večletnega finančnega okvira EU 2021-2027. Voditelji bodo opravili strateško razpravo o stanju na področju migracij. Na področju gospodarstva bo ponovno v ospredju cilj krepitve dolgoročne konkurenčnosti. Dodatno se bo Evropski svet seznanil s pripravami na konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah v Dubaju (COP28) in potrdil celovit pristop k odzivanju EU na raznovrstne krize.