Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Štiglic na odprti razpravi Varnostnega sveta pozvala k humanitarnemu premirju

Državna sekretarka Sanja Štiglic je danes nastopila na odprti razpravi Varnostnega sveta Združenih narodov o Bližnjem vzhodu, ki jo je brazilsko predsedstvo sklicalo na ministrski ravni. Odprta razprava je bila namenjena situaciji na Bližnjem vzhodu, vključno s palestinskim vprašanjem.
Državna sekretarka Sanja Štiglic na odprti razpravi Varnostnega sveta z ostalimi predstavniki držav

Državna sekretarka Sanja Štiglic na odprti razpravi Varnostnega sveta | Avtor: Foto: Organizacija združenih narodov

Državna sekretarka Štiglic je uvodoma izrazila zaskrbljenost nad aktualnim dogajanjem na Bližnjem vzhodu in obsodila teroristični napad Hamasa nad Izraelom. "Slovenija podpira pravico Izraela do samoobrambe, ki pa mora biti skladna z mednarodnim pravom in slediti načelu proporcionalnosti," je na razpravi poudarila državna sekretarka Štiglic. 

Opozorila je na nemogoče humanitarne razmere v Gazi ter pozvala, da je "nujno potrebna humanitarna prekinitev ognja ali premor, da se pomoč hitro, trajno in varno dostavi in razdeli tistim, ki jo potrebujejo." Zaradi kroničnega pomanjkanja osnovnih dobrin in dostopa do kritične infrastrukture je posvarila pred človeško katastrofo v Gazi. Poudarila je, da bo Slovenija še naprej podpirala nepogrešljivo delo Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (angleško The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East - UNRWA), tudi z nedavnim povečanim financiranjem agencije. 

Državna sekretarka Štiglic je izrazila polno podporo Slovenije prizadevanjem Združenih narodov z generalnim sekretarjem Guterresom na čelu za zaščito civilistov in preprečevanje širšega konflikta v regiji. Pomembno vlogo pri tem igrajo tudi regionalni akterji, ki jih Slovenija poziva k sodelovanju in konstruktivnemu dialogu v izogib nadaljnjemu prelivanju krize v regijo. "V zvezi s tem pozdravljamo vrh za mir v Kairu," je v odprti razpravi na zasedanju Varnostnega sveta dejala državna sekretarka Štiglic. 

Opozorila je tudi na zdravstveno in humanitarno osebje na terenu, ki v konfliktu plačuje najvišjo ceno za ohranitev človeškega dostojanstva. Slovenija se pridružila pozivom k neodvisni preiskavi napada na bolnišnico Al Ahli. 

V zaključku je državna sekretarka pozvala k "ponovni obuditvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa s ciljem doseganja trajne rešitve dveh držav". Pri tem je izpostavila nedavno pobudo 'Prizadevanja za dan miru', katere cilj je zagotoviti mir in varnost tako za Izraelce in Palestince. Za konec je še spomnila, da  Varnostni svet nosi posebno odgovornost pri naslavljanju situacije.