Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. oktobra 2023.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 22.40 so na Ljubljanski cesti v Horjulu gasilci PGD Horjul nudili pomoč oboleli osebi do prihoda dežurnega zdravnika in reševalcev NMP, ki so osebo prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 14.46 je v Jagodju v Izoli osebno vozilo zapeljalo na rob cestišča in trčilo v drugo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri prenosu obolelega voznika do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.45 sta pri Podsmreki pri Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, trčila tovorno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom iz kombiniranega vozila rešili poškodovanega voznika.

Ob 7.57 je na Novem trgu v Kamniku osebno vozilo zapeljalo čez betonski zid. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in postavili vozilo na kolesa.

Ob 9.32 sta na severni ljubljanski obvoznici med Savljami in Šiško v smeri Kosez trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ljubljana so na kraju oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.18 so v Stanežičah v občini Ljubljana v naletu trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali, kraj dogodka in odklopili akumulatorje. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli dve lažje poškodovani osebi.

Ob 13.27 sta na Litijski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.49 so na Dolenjski cesti v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, preventivno pregledali štiri udeležene osebe, na dveh vozilih odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.49 je v Božičevi ulici v Ljubljani v krožišču osebno vozilo trčilo v dve osebi na skirojih. Gasilci GB Ljubljana so poškodovanima nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ju na kraju oskrbeli.

Ob 21.59 sta na Kamniški cesti v Preserjah pri Radomljah v občini Domžale trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in umaknili vozili s cestišča. Na kraju so bili tudi policisti PP Domžale.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 18.38 je v naselju Leskovec, občina Pragersko, zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pragersko so požar pogasili, objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 20.19 je na Rački cesti v Hotinji vasi, občina Hoče-Slivnica, zagorel električni skuter prislonjen na hišo. Požar so pogasili gasilci PGD Hotinja vas, Bohova, Hoče in JZ GB Maribor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.23 je ob Brnčičevi ulici v Ljubljani na polju nenadzorovano gorel kup smeti. Gasilci GB Ljubljana so goreče smeti na okoli 2 kvadratnih metrih pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.35 so ob Hladnikovi cesti v Ljubljani na gladini reke Ljubljanice opazili oljne madeže. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da gre za jedilno olje in da ni nevarnosti za zdravje in okolje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.40 so na Cesti Goriške fronte v Šempetru pri Gorici, pri gradbenih delih, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila ročno bombo, mase 1,2 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.15 je v naselju Šmaver, občina Trebnje, občan v kleti stare stanovanjske hiše naletel na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na varno uskladiščili 9 ročnih bomb, 5 vžigalnikov topovske granate in topovsko granato kalibra 65 mm, vse avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Našli so še 2 topovski granati kalibra 75 mm in kalibra 100 mm obe italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 15.01 so v Baču pri Materiji, občina Hrpelje-Kozina, pri adaptaciji stanovanjske hiše naleteli na ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.09 so na Cesti talcev v Velenju gasilci PGE Velenje v stanovanjskem bloku s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in iz njega rešili osebo. Dvigalo so izklopili in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 18.57 so v Goriški ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in reševalcem NMP Celje omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 19.59 so v Ulici Bratov Vošnjakov v Celju gasilci PGE Celje v stanovanju zaprli glavni ventil za vodo.

Izpostava Kranj

Ob 9.53 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili 4 osebe in dvigalo izklopili.

Ob 17.30 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.08 je v Obrtni coni Logatec, občina Logatec, oseba padla preko roba kamnoloma v globino. Gasilci PGD Dolnji Logatec in reševalci NMP Logatec so poškodovanca oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

Ob 8.32 so na Vodnikovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili zlomljeni drevesi.

Ob 12.00 je na Trdinovem trgu v Mengšu v poslopju pošte oseba padla v okoli meter globok jašek. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj dogodka, osebo potegnili iz jaška, nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale in pomagali pri prenosu do reševalnega vozila. Poškodovanko so prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.01 so na Mali Gori, občina Kočevje, gasilci PGD Kočevje in Stara Cerkev nudili pomoč reševalcem NMP Kočevje pri oskrbi in prenosu obolele osebe do helikopterja SV, s katerim so osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.14 je na Kvedrovi cesti v Ljubljani v kletnih prostorih v skladišču praznega objekta v hidrantni omarici odtrgalo zaporni ventil. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni ventil.

Ob 17.46 so pri naselju Češenik, občina Domžale, gasilci CZR Domžale odstranili podrto drevo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.25 so v Ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeti osebi.

Izpostava Postojna

Ob 13.57 sta v Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici gasilca PGD Ilirska Bistrica prenesla obolelo osebo iz stanovanja v reševalno vozilo.

Ob 17.54 sta v Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici gasilca PGD Ilirska Bistrica prenesla obolelo osebo iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.49 so na Trgu 4. julija v Dravogradu gasilci PGD Dravograd s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V torek bo oblačno. Na Gorenjskem bodo manjše padavine možne že dopoldne, popoldne se bodo krepile in postopno razširile proti Savinjski in Koroški. V noči na sredo bodo prehodno ponehale. Skupno pričakujemo na Gorenjskem od 20 do okoli 50 mm, na Savinjskem in Koroškem pa od 20 do 30 mm dežja.

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami. Količina padavin bo krajevno precej neenakomerno razporejena. Količine bodo večinoma od 10 do 20 mm, krajevno, predvsem na Gorenjskem, lahko tudi do okoli 30 mm.

V noči na četrtek in v četrtek dopoldne bo suho, nato bo od zahoda spet začelo deževati, a glavnina padavin bo v noči na petek in v petek dopoldne, ko bo na omenjenih območjih lahko padla večja količina dežja - trenutno so ocene med 40 in 80 mm.

V petek popoldne se bo delno zjasnilo.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, Meteorološke prognoze, bodo v torek popoldne in zvečer v zahodni Sloveniji obilne padavine, predvsem na jugozahodu so ob nevihtah možni tudi močnejši nalivi.

Ob morju bo pihal okrepljen jugo, ob prehodu fronte pa lahko zvečer za krajši čas zapiha okrepljen veter severnih smeri.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Plazovi (Geološki zavod Slovenije)

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije, v torek 24. 10. 2023, zaradi napovedanih večjih količin padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodni Sloveniji. Opozorilo za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov velja tudi za območja, nedavno prizadeta v ujmi.

 Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije https://bit.ly/3tzOzDX.