Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državnega sekretarja Štucina s štajerskim deželnim glavarjem Drexlerjem

Državni sekretar Marko Štucin je v Ljubljani sprejel deželnega glavarja avstrijske zvezne dežele Štajerske Christopha Drexlerja. Govorila sta o sodelovanju med Slovenijo in avstrijsko Štajersko in se zavzela za njihovo nadaljnjo krepitev.
Državni sekretar Marko Štucin z deželnim glavarjem avstrijske zvezne dežele Štajerske Christophom Drexlerjem pred zastavami

Državni sekretar Marko Štucin z deželnim glavarjem avstrijske zvezne dežele Štajerske Christophom Drexlerjem | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Državni sekretar Štucin je izrazil zadovoljstvo nad tesnim sodelovanjem, ki ga ima Slovenija z zvezno deželo Štajersko na gospodarskem in kulturnem področju, ter poudaril pomen okrepljenega čezmejnega povezovanja in stikov med prebivalstvom.

Slovenija in Štajerska od leta 2014 sodelujeta v okviru koordinacijskega odbora Slovenija-Štajerska. Državni sekretar Štucin je deželnega glavarja Drexlerja povabil na naslednje zasedanje skupnega odbora v začetku prihodnjega leta, ki ga bo gostila Slovenija.

Sogovornika sta poudarila pomen tesnih gospodarskih odnosov. Avstrijska zvezna dežela Štajerska je ena največjih regionalnih partneric Slovenije – z njo ustvarimo skoraj četrtino celotne slovenske blagovne menjave z Avstrijo. Državni sekretar Štucin se je zavzel za okrepljeno povezovanje slovenskega gospodarstva z gospodarstvom avstrijske Štajerske. Tudi deželni glavar Drexler je potrdil interes za nadaljnje sodelovanje, konkretneje z Luko Koper, ki predstavlja osrednje pristanišče za avstrijsko Štajersko. Državni sekretar Štucin je spomnil tudi na številne delovne migrante, ki dnevno odhajajo na delo na avstrijsko Štajersko, kar še dodatno krepi čezmejne gospodarske vezi.

Državni sekretar Štucin je v nadaljevanju izpostavil položaj in vlogo slovenske manjšine v Avstriji, katere pripadniki živijo tudi na območju avstrijske Štajerske. Sogovornika sta spregovorila o sodelovanju, posebej na kulturnem področju, in o možnostih za vzpostavitev Slovenske hiše v Gradcu.

Državni sekretar Štucin in deželni glavar Drexler sta izmenjala stališča tudi o migracijah in o uvajanju nadzorov na notranjih mejah. Državni sekretar je sogovorniku predstavil razloge Slovenije za uvedbo začasnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko, hkrati pa poudaril, da je Slovenija še vedno močna podpornica odprtih meja v EU in prostega pretoka znotraj Schengenskega območja. V zvezi s tem sta sogovornika potrdila zgodovinski pomen vzpostavitve schengenskega območja in potrdila, da je skupni interes polno delujoč schengenski režim. Državni sekretar Štucin je sogovorniku predstavil tudi aktivnosti Slovenije z državami Zahodnega Balkana pri upravljanju migracij in se zavzel za prisotnost EU agencij na terenu.