Skoči do osrednje vsebine

Posvet o spremembi volilnega sistema – rešitve za bolj reprezentativen izbor poslank in poslancev

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil javnega posveta stroke, politike, civilne družbe in splošne javnosti o spremembi volilnega sistema.

S spremembo volilne zakonodaje bi lahko zagotovili uresničevanje volilne pravice kot temeljne človekove in politične pravice na način, da bo za izvolitev poslank in poslancev odločilen glas volivk in volivcev.

Premier dr. Robert Golob je izrazil zadovoljstvo s tovrstnimi razpravami, ki prispevajo k oblikovanju rešitev, da bodo ljudje imeli še bolj reprezentativen izbor poslank in poslancev v državnem zboru. To je po njegovih besedah bistvo demokracije.

Proces ustavnih sprememb in volilnega sistema ni samo ena od koalicijskih zavez, ampak je področje, o katerem je treba razmišljati in ga obravnavati zaradi ljudi, državljank in državljanov, volivk in volivcev.

Iz spletnega posvetovanja z volivci je razvidno, da je kar 70 odstotkov respondentov v spletnem vprašalniku odgovorilo, da veljavni sistem volitev poslancev ni primeren, kar 90 odstotkov pa bi jih želelo vplivati na to, katera oseba jih bo zastopala v parlamentu. Po besedah predsednika vlade odzivi državljank in državljanov predstavljajo usmeritev, kako spremeniti volilni sistem.

Skozi dialog z mladimi se pojavlja na primer tudi vprašanje, ali znižati starostno mejo za pridobitev volilne pravice. »To je vprašanje, ki ga je smiselno nasloviti in ugotoviti, ali je današnja družba že toliko zrela, da volilno pravico približamo mlajšim,« je dejal dr. Golob.

Iz vprašalnika "Spletno posvetovanje: Kaj vam je pomembno pri volitvah?" izhaja, da so ljudje večinoma zadovoljni s proporcionalnem volilnim sistemom, saj vidijo prednosti tega, da obstaja ravnotežje med zmagovalcem in opozicijo po volitvah. Po besedah predsednika vlade pa je treba poiskati način, kako obstoječi proporcionalni volilni sistem še izboljšati.

Odgovore na vprašanja o spremembi volilnega sistema je treba poiskati v najširšem možnem krogu civilne družbe, strokovnjakov in tudi politike, je poudaril premier: »Politika je tista, ki bo na koncu morala to prevzeti in izvesti.«

Po mnenju predsednika vlade je prav, da se ljudje do vprašanja o volilnem sistemu opredelijo na posvetovalnem referendumu: »Idealen trenutek za izvedbo takega referenduma so evropske volitve.« Spremembe morajo biti veljavne vsaj leto in pol pred parlamentarnimi volitvami.