Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo glede javnega naročila za Nakup prenosnih računalnikov

Dne 21. julij 2023 je bilo na portalu javnih naročil eJN objavljeno javno naročilo za Nakup prenosnih računalnikov. Pravna podlaga za omenjeno javno naročilo je Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki v 12. členu določa zakonske ukrepe za spodbujanje digitalne vključenosti, med katerimi je tudi mehanizem za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme.

Razpisna dokumentacija je objavljena na povezavi Razpisna dokumentacija javnega naročila za nakup prenosnih računalnikov.

V skladu s 40. členom ZJN-3 je bil izveden odprti postopek, kar pomeni, da se je lahko prijavil kdorkoli. Naročilo je bilo razdeljeno na 4 sklope. Ponudniki so se lahko prijavili na katerikoli sklop, na enega ali na vse sklope. Za vse sklope se je zahtevalo izpolnjevanje pogojev.  

Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) je imelo zagotovljena sredstva v znesku 500,00 evrov z DDV/kos opreme za katerikoli sklop. 

Naročnik je na podlagi pogojev in meril, določenih v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila, izbral najugodnejšega ponudnika za posamezen sklop, ki je oddal dopustno ponudbo, kar pomeni tudi ponudbo, ki ni presegala navedenih naročnikovih zagotovljenih sredstev. 

Celoten postopek je bil voden na Direktoratu za javno naročanje na Ministrstvu za javno upravo (MJU), ki skladno s sporazumom med MJU in MDP vodi javna naročila za MDP. 

Ponudbe so oddali za različne sklope Lancom, Unistar, Gambit trade in Acord-92. Prvi sklop naročila je dobil Lancom, drugi, Unistar, tretji Gambit trade in četrtega Acord-92. 

Pogodba s podjetjem Lancom je vredna 1.618.500 evrov z DDV za 3250 prenosnikov. Pogodba z Unistar je vredna 1.608.750 evrov z DDV za 3250 prenosnikov. Pogodba z Gambit trade je vredna 1.621.750 evrov z DDV za 3250 prenosnikov. Pogodba z Acord-92 je vredna 1.623.667,50 evra z DDV za 3250 prenosnikov. 

Skupna cena celotnega naročila je 6.472.667,50 evra z DDV. 

Trije ponudniki so ponudili prenosne računalnike z 12. generacijo Intel procesorja, v enem sklopu pa je ponudnik ponudil prenosnik s procesorjem Ryzen zadnje, trinajste, generacije.  

Razlika v ceni med prenosnikom 12. in 13. generacije je približno 30 EUR. Ker pa je bil, kot že omenjeno, v razpisu pogoj, da prenosnik ne sme presegati vsote 500 evrov z vključenim DDV, so ponudniki ponudili 12 generacijo, ker drugače bi vsoto presegli. Prenosniki so dovolj kakovostni tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene uporabnike, saj je razlika med generacijo 12 in 13 minimalna (performančni test je pokazal okoli 5 odstotkov razlike), na njih pa se lahko namesti katerikoli operacijski sistem, ki je kompatibilen z Intel procesorji (odprtokodni ali licenčni). Ob tem pojasnjujemo, da bodo na podlagi javnega naročila dobavljeni prenosni računalniki različnih proizvajalcev, in sicer: HP, Lenovo, Acer in Dell.   

13.000 računalnikov smo kupili za tri različne skupine prebivalcev. Prva skupina so ranljive skupine prebivalstva, ki bodo računalnike prejeli prek mehanizma za brezplačno izposojo računalnikov MIRO. Mehanizem je bil uveden z novelo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (Uradni list RS, št. 35/22 z dne 11. 3. 2022) za zagotavljanje dostopa do osnovne računalniške opreme, namenjene ranljivim skupinam prebivalstva, s ciljem večje digitalne vključenosti pri šolskih, obšolskih, zaposlitvenih in drugih dejavnostih. Gre za odgovor na diskriminatornost predhodnega zakona, ki je digitalne bone nudil vsem pripadnikom posameznih ciljnih skupin brez upoštevanja njihovega socialnega položaja. Mehanizem se, skladno z omenjenim zakonom, vzpostavlja pri Javnem štipendijskem razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije (javni sklad). Sredstva za izvajanje mehanizma, skladno z zakonom, zagotavlja MDP. 

Druga skupina so vrtci in osnovne šole - na tem področju sodelujemo z Zavodom RS za šolstvo in smo povabili k sodelovanju Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje (MVI), kot pristojnima za zagotavljanje opreme vrtcem in vzgojno-izobraževalnim zavodom in bi lahko določila, katere šole oziroma vrtci potrebujejo računalniško opremo. Že v lanskem letu smo tako MVI zagotovili dodatna sredstva v višini 2 milijona evrov, v letošnjem letu pa prenosne računalnike. Šole ves čas opozarjajo na pomanjkljivo opremo tako za računalniške učilnice kot tudi za posameznike, kar je ključno za vpeljavo digitalnih kompetenc v šole.  

Tretja skupina, ki bo prejela kupljene računalnike, pa so pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih, katerim je bila uničena ali poškodovana osnovna računalniška oprema, ki jo potrebujejo za delo oziroma izvajanje svoje dejavnosti, kar določa tudi 123. člen Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 95/23). Pri tem posebej poudarjamo, da je v zakonu določeno, da ministrstvo zagotovi prenosne računalnike. Občine so morale zase in za osebe javnega prava, katerih ustanoviteljice so, posredovati sezname uničene ali poškodovane računalniške opreme. 

Ob tem naj poudarimo, da navedba, da prihaja do diskrepance, ne drži, saj smo na Ministrstvu za digitalno preobrazbo že v prvem odgovoru na novinarsko vprašanje navedli, da bodo prenosni računalniki namenjeni tako socialno ogroženim oziroma ranljivim skupinam kot tudi šolam in vrtcem ter prizadetim v poplavah (z njihovimi potrebami smo bili seznanjeni na terenskih obiskih), ne pa da bodo namenjeni zgolj eni od teh skupin. 

Do danes smo prejeli 39 prenosnih računalnikov, ki so namenjeni prizadetim v poplavah in so pripravljeni na prevzem. Na vse ostale računalnike še čakamo, saj nam jih morajo podjetja, glede na javno naročilo, dostaviti do 20. 11. 2023, kar pomeni, da imajo za to še slab mesec dni časa.