Skoči do osrednje vsebine

Obisk generalnega direktorja Avstrijskega državnega arhiva v Arhivu Republike Slovenije

Arhiv Republike Slovenije je v petek, 20. oktobra 2023, obiskal generalni direktor Avstrijskega državnega arhiva (nemško Österreichisches Staatsarchiv) z Dunaja dr. Helmut Wohnout.
Rokovanje pred slovensko in avstrijsko zastavo.

Generalni direktor Avstrijskega državnega arhiva dr. Helmut Wohnout (levo) in vršilec dolžnosti direktorja Arhiva Republike Slovenije dr. Andrej Nared (desno). | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

1 / 3

Sporazum o medinstitucionalnem sodelovanju

Z vršilcem dolžnosti direktorja Arhiva Republike Slovenije dr. Andrejem Naredom in njegovimi sodelavci so govorili o dobrem sodelovanju med slovenskim in avstrijskim državnim arhivom ter izpostavili pomen medsebojne pomoči pri raziskovanju arhivske kulturne dediščine.

Državna arhiva sta leta 1996 podpisala vzajemni Sporazum o sodelovanju med Generalno direkcijo Avstrijskega državnega arhiva in Arhivom Republike Slovenije, ki je bil ena od podlag dobrega medinstitucionalnega sodelovanja. Direktorja sta se strinjala, da je treba sporazum po skoraj treh desetletjih dopolniti in ga približati napredku v digitalizaciji arhivskega gradiva in storitev. Prenovljen sporazum bo podpisan predvidoma v prvi polovici leta 2024 na Dunaju.

Po ogledu Gruberjeve palače je dr. Wohnout obiskal še gradbišče arhiva na Poljanski cesti 40, kamor se bodo iz baročne palače na obrežju Ljubljanice leta 2024 preselili vsi zaposleni, delovni prostori arhivistov, delavnice in laboratoriji, čitalnica in drugi prostori za uporabnike.