Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na Svetu EU pozvala k humanitarni prekinitvi ognja na Bližnjem vzhodu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Luksemburgu udeležila zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. Osrednji temi zasedanja sta bili situacija v Izraelu in regiji ter ruska agresija na Ukrajino. Sledilo je ministrsko zasedanje EU – Srednja Azija z udeležbo ministrov Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana in Uzbekistana.

Ministri so uvodoma razpravljali o razvoju dogodkov po terorističnem napadu Hamasa na Izrael in dogajanju v Gazi. Ministrica Fajon je v svojem nagovoru obsodila teroristični napad Hamasa na Izrael in poudarila, da "Slovenija ostro obsoja kakršnokoli obliko terorja, zadrževanje talcev in pobijanje nedolžnih civilistov." Hkrati je opozorila, da močno skrb zbuja humanitarna kriza v Gazi: "Z veliko zaskrbljenostjo spremljamo zapiranje bolnišnic, pomanjkanje vode in pomanjkanje hrane. Pozivamo k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja, k odprtju humanitarnih koridorjev in dobavi humanitarne pomoči za civiliste".

"Humanitarna prekinitev ognja lahko zmanjša tudi tveganje za širjenje konflikta po regiji," je poudarila ministrica in dodala, da je treba ravnati v skladu z mednarodnim pravom, humanitarnim pravom in storiti vse, da se konflikt ne razširi. "Zato vse pozivamo, da se vzdržijo nadaljnjega nasilja in pobijanja nedolžnih civilistov," je še povedala zunanja ministrica.

Zunanji ministri so se z namenom preprečevanja razširitve konflikta na regijo zavzeli za angažiranje z regionalnimi akterji. Ministrica Tanja Fajon je podprla prizadevanja v tej smeri in se zavzela za krepitev prizadevanj za "čimprejšnjo obnovitev mirovnih pogovorov, ki bi pripeljali do rešitve dveh držav in s tem miru na Bližnjem vzhodu".

Ministrica je kolege še obvestila o dodatnih sredstvih, ki jih je Slovenija preko Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu ponudila za pomoč Palestincem.

Zasedanja se je udeležil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je predstavil humanitarno pomoč EU in pozval države članice k pomoči prebivalcem Gaze.

V razpravi o ruski agresiji na Ukrajino so ministri razpravljali o razsežnostih ruske agresije ter o nadaljnji pomoči Ukrajini, vključno z varnostnimi zavezami. Ministrica Tanja Fajon je poudarila, da se evropska pomoč Ukrajini mora nadaljevati. "Slovenija bo to zagotovo storila," je še povedala. Podprla je EU integracijo Ukrajine in opozorila, da morajo pogajanja teči vzporedno z reformnim procesom. Obenem je treba ohraniti pozornost in proaktivno delovanje tudi pri državah Zahodnega Balkana.

Sledilo je ministrsko srečanje EU – Srednja Azija, v okviru katerega so ministri izrazili pripravljenost za nadaljnjo krepitev obstoječih vezi in sodelovanja, ki temelji na skupnih vrednotah in vzajemnih interesih. Razpravljali so o novih dinamikah v regionalnem sodelovanju, promociji trajnostne povezljivosti in o krepitvi varnostne odpornosti. Sprejeli so skupni načrt za poglobitev sodelovanja med EU in regijo Srednje Azije.

Ministrica Fajon se je zavzela za krepitev sodelovanja med regijama in pozdravila sprejem skupnega načrta. Pozdravila je aktivno vlogo Srednje Azije na področju podnebne varnosti s poudarkom na vodi in varnosti in izpostavila odlično sodelovanje Slovenije z regijo na različnih področjih.