Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon odprl nove prostore Združenja slovenskih športnih društev v Italiji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na Opčinah slavnostno odprl nove prostore Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) ter se srečal s predstavniki edine slovenske banke v Italiji, Zadružne kraške banke Trst Gorica (ZKB TS-GO). Ministra je spremljal generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc.
Minister Arčon in predsednik banke med prerezom traku.

Minister Arčon in predsednik banke. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

V pozdravnem nagovoru na slavnostnem odprtju novega sedeža ZSŠDI je minister pozdravil današnji vesel dogodek, ki je po njegovem nagrada in spodbuda za delo združenja, ki skozi športno dejavnost ohranja tudi slovenski jezik in slovenstvo med Slovenci v Italiji. Ob tej priložnosti se je za izjemen prispevek in neutrudno delo prav posebej zahvalil predsedniku združenja gospodu Peterlinu in njegovim sodelavcem.

Dogodek se je pričel s slovesnim prerezom traku s strani ministra Arčona ter predsednika ZKB TS-GO Adriana Kovačiča in podpredsednika ZSŠDI Maria Adamiča. Zbrane so poleg ministra Arčona pozdravili še predsednik ZKB TS-GO Kovačič, senatorka Tatjana Rojc in predsednik tržaškega občinskega sveta Francesco di Paola Panteca, prebrali pa so tudi pozdrav predsednika ZSŠDI Ivana Peterlina, ki se zaradi bolezni dogodka ni udeležil. Z glasbo so dogajanje popestrili Godbeno društvo Viktor Parma iz Trebč in Vokalna skupina Anakrousis.

Združenje, ki povezuje 52 društev v tržaški in goriški pokrajini ter v Benečiji, se iz središča Trsta seli na Opčine, v novejše prostore. Po novem bodo poleg pisarn razpolagali še z velikim skladiščem, parkiriščem za njihov kombi in manjšo dvorano za dogodke, ki sprejme do 70 oseb in bo za raznolike dogodke na voljo tudi njihovim članom.

Že prej je minister obiskal tudi Zadružno kraško banko. Sprejela sta ga predsednik upravnega odbora Adriano Kovačič in generalna direktorica Emanuela Bratos s sodelavci, člani upravnega odbora in nadzornega sveta. Banka, ki je bila ustanovljena 1908, ima danes po Tržaškem in Goriškem razkropljenih 14 poslovalnic. Poudarili so, da dosledno uporabljajo tudi slovenski jezik. Tako vsi zaposleni govorijo oba jezika. Z željo, da bi uporabljali ustrezne strokovne izraze tudi v slovenščini, je pred kratkim nastal Glosar bančne terminologije. Izredno dragocena je njihova finančna in tudi siceršnja podpora številnim dejavnostim slovenske manjšine v Italiji. V letošnjem letu so do danes podprli 146 projektov s področja športa, kulture, izobraževanja ter humanitarnega dela. Tudi v kriznih situacijah so že večkrat pokazali sočutno držo, v preteklem letu so tako sredstva namenili tržaškim in goriškim organizacijam civilne zaščite, ki delujejo v občinah, prizadetih v požarih; letos pa so bili eni izmed pobudnikov velike solidarnostne akcije »Pomoč Sloveniji«, v kateri je bilo zbranih 170 tisoč evrov. Sredstva so 8. septembra predali ministru Arčonu. Minister se je zahvalil za prispevek in podporo. "Vaš model, kjer je banka tako vpeta v okolje, bi lahko bil zgled za marsikoga tudi v domovini."