Skoči do osrednje vsebine

14. zasedanje skupne slovensko-kitajske komisije za gospodarsko sodelovanje

Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum je vodil 14. zasedanje skupne slovensko-kitajske komisije za gospodarsko sodelovanje. Na kitajski strani je bil sopredsedujoči zasedanju generalni direktor Sektorja za evropske zadeve Ministrstva za trgovino Kitajske Yu Yuantang. Zadnje zasedanje je bilo leta 2018 v Pekingu.
Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum in eneralni direktor Sektorja za evropske zadeve Ministrstva za trgovino Kitajske Yu Yuantang med rokovanjem pred zastavama

Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum in generalni direktor Sektorja za evropske zadeve Ministrstva za trgovino Kitajske Yu Yuantang | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Na zasedanju so pregledali gospodarske razmere v obeh državah, dosedanje bilateralno gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko ter opredelitev možnosti za poglobitev sodelovanja.

Generalni direktor dr. Šešum se je uvodoma zahvalil generalnemu direktorju Kitajske Yu Yuantangu in poudaril, da med državama obstaja dobro sodelovanje na različnih področjih. Kitajska ima med vsemi državami enega največjih potencialov za krepitev slovenskega izvoza. Predstavniki obeh delegacij so se zavzeli za iskanje možnosti za razširitev gospodarskega sodelovanja. Slovenija si bo še naprej prizadevala zmanjšati trenutni trgovinski primanjkljaj, ki ga ima do Kitajske. 

Današnja skupna slovensko-kitajska komisija ima ključno vlogo pri krepitvi dosedanjih in opredelitvi novih poslovnih priložnosti. Sogovorniki so poudarili možnosti za krepitev sodelovanja na področju biotehnologije, avtomobilskih komponent, letalstva, e-mobilnosti, proizvodnje alternativne energije, ravnanja z odpadki in vodo ter skrbi za starejše. Obravnavana področja so bila tudi kmetijstvo, hrana, turizem in šport. 

V dopoldanskem delu obiska je potekal poslovni dogodek na Gospodarski zbornici Slovenije v organizaciji slovensko-kitajskega poslovnega sveta.