Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje: "Kakovost je ena izmed prioritet"

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel je v sklopu regijskega obiska Vlade na Savinjskem obiskala Nazarje in Žalec, kjer se je srečala s predstavniki tamkajšnje zdravstene stroke.

V Nazarjah je direktorica Zgornjesavinjskega zdravstvnega doma (ZD) Nazarje Božena Herzog izpostavila področje kakovosti, ki je tudi ena izmed prioritet ministrice. "Na ministrstvu smo začeli pripravljati kazalnike in orodja, ki bodo digitalizirani. Na ta način bomo omogočili primerjave med izvajalci," je ob tem poudarila ministrica. Med drugim so si ogledali potek prenove zdravstvenega doma, ministrico pa so pristojni seznanili tudi s stanjem po poplavah.

V drugem delu regijskega obiska je ministrica prisluhnila predlogom ZD Žalec glede rešitev na področju mreže nujne medicinske pomoči. Z županom občine Jankom Kosom je tekel pogovor na temo sanacije po poplavah in o investicijah. "Namenski denar za investicije v primarno zdravstvo je pomemben za zagotavljanje kakovostne obravnave," je poudarila ministrica.

Odziv na področju zdravstva po tej katastrofi je bil sicer zaradi dobre povezanosti deležnikov v regiji ter koordinacije Ministrstva za zdravje (MZ) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) uspešen. Dispečerska služba zdravstva je v času poplav zagotovila vso potrebno nujno medicinsko pomoč, v nekaterih primerih tudi s pomočjo ekip iz Avstrije in enote Helikopterske nujne medicinske pomoči.

Poleg tega smo se na ministrstvu lahko hitro odzvali na uredbo poveljnika civilne zaščite o organizaciji mobilnih timov za psihosocialno pomoč ljudem na poplavnih območjih. Izvajata jo dva mobilna tima - Center za duševno zdravje odraslih (CDZO) Velenje (za zgornjo Savinjsko dolino) ter CDZO Celje (za spodnjo Savinjsko dolino), potrebe prebivalcev na območju Laškega pa zagotavlja tim iz zdravstvenega doma Laško. Vsi timi so v rednih stikih s predstavniki lokalnih združenj Rdečega križa in Karitasa. Zlasti v prvih tednih je bilo intenzivno sodelovanje tudi s predstavniki gasilcev, slovenske vojske ter civilne zaščite.

Vse župane in lokalne organizacije prizadetih občin so iz celjske orgaizacijske enote NIJZ redno seznanjali z možnostmi psihosocialne podpore. Timi se odzivajo na vse sporočene potrebe, veliko pa so jih neposredno na terenu odkrili sami. Na terenu so izvedli več kot 50 intervencij, predstavniki NIJZ pa so na osnovni šoli Luče izvedli pogovor z vsemi vzgojitelji, učitelji in starši, da bi lahko nudili kar najboljšo podporo otrokom.

Ugotavljamo, da je ob redni prisotnosti predstavnikov Karitasa ter Rdečega križa na terenu, zaenkrat še vedno izraženih relativno malo potreb po visoko strokovni psihosocialni podpori osebja iz mobilnih timov. Pričakovati je, da se bodo te potrebe povečale v prihajajočih mesecih, glede na nerešene in naraščajoče bivanjske in finančne stiske občanov na prizadetih območjih.