Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Rudi Medved v Kobaridu o pomenu nenehnega prizadevanja za mir

Državni sekretar Rudi Medved je bil danes slavnostni govornik na tradicionalni žalni slovesnosti v spomin na padle v prvi svetovni vojni, ob 105. obletnici konca prve svetovne vojne pri italijanski kostnici v Kobaridu in ob 106. obletnici 12. soške bitke.

V svojem govoru je poudaril, da zgodovina človeštva ni zgodovina miru in sožitja. "Je zgodovina vojn, nasilja, trpljenja. Samo vmes so svetla obdobja. Obdobja, ko se spominjamo," je dejal državni sekretar.

"Prebivalstvo Posočja je prva svetovna vojna hudo prizadela. Prinesla je mnogo gorja, uničene domove, razseljene družine ter ogromno število mrtvih vojakov. Soška fronta, 93 kilometrov dolga bojna črta od Rombona do Jadranskega morja, je bila eno najbolj krvavih bojišč in prizorišče največjega spopada na slovenskem ozemlju," je dogajanje v Posočju v prvi svetovni vojni povzel državni sekretar Rudi Medved.

Ob tem je izpostavil, da "sta krutost in tragika vojne žal tudi danes del vsakdana mnogih ljudi po svetu. Ob vsaki taki priložnosti, kot je današnja, je naše sporočilo, naj se kaj takega nikoli več ne ponovi. Pa se ponavlja. Žal, žal se ponavlja."

Spomnil je tudi na bližajoči se državni praznik, dan suverenosti. "Pred dnevom suverenosti se še posebej zavedamo, kakšna sreča je živeti v miru v lastni, samostojni državi. Na tem svetu ne moremo živeti sami, saj le uspešno sobivanje in sožitje prinašata vsestransko blagostanje. Sosednji in prijateljski državi, Slovenija in Italija, sta danes čvrsti zaveznici na obrambnem področju. Pripadniki slovenske in italijanske vojske si že vrsto let skupaj prizadevajo za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti v mednarodnih operacijah in na misijah po svetu", je dejal državni sekretar Rudi Medved.

Ob koncu govoru pa je poudaril, "da je bila Soška fronta eno najhujših bojišč prve svetovne vojne in prizorišče največjega spopada na slovenskem ozemlju. Strelski jarki, utrdbe, spomeniki in vojaška pokopališča so trajno zaznamovali gorsko krajino. Vendar pa danes po zaslugi kulturnih ustanov v regiji in na državni ravni Pot miru, ki povezuje več kot 300 pomnikov, obiskovalcem ponuja edinstveno priložnost razmisleka o dragocenosti miru, strpnosti in sodelovanja."

Zbrane so nagovorili tudi veleposlanik Italije v Sloveniji Carlo Campanile, župan Občine Kobarid Marko Matajurc, županja Občine Čedad Daniela Bernardi in generalni konzul Italije v Kopru Giovanni Coviello. Slovesnosti se je udeležila tudi poslanka Državnega zbora Andreja Živic.

Po slovesnosti pri italijanski kostnici so se državni sekretar Rudi Medved ter drugi visoki slovenski in italijanski predstavniki poklonili padlim borcem narodnoosvobodilnega boja na pokopališču v Kobaridu. Zbrane je nagovoril načelnik Upravne enote Tolmin mag. Simon Leban.