Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Vesna Humar s Slovenci na Bavarskem

Zadnji dan obiska v Nemčiji se je državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar srečala s predstavniki slovenskih društev na Bavarskem.
Državna sekretarka s predstavniki društev. Skupinska slika pod drevesom.

Državna sekretarka s predstavniki društev. | Avtor: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Srečanje je potekalo v rezidenci generalne konzulke Republike Slovenije v Münchnu Maše Šiftar. Udeležili so se ga predstavniki Bavarsko-slovenskega društva, Slovenskega kulturnega društva Lipa München, Slovenskega kulturnega in športnega društva Drava Augsburg, Slovenskega kulturno prosvetnega društva Lastovka Ingolstadt, Slovenskega društva GERIS Nürnberg, Bavarsko-slovenskega krožka in učitelj slovenskega dopolnilnega pouka Velimir Brunski. Prisoten je bil tudi Izidor Pečovnik Dori, nov predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev v Evropi ter Zveze Rafael.

Pogovor je bil namenjen seznanitvi državne sekretarke z dejavnostmi društev, njihovimi prioritetami v prihodnjem letu ter težavami, s katerimi se srečujejo pri svojem delovanju.

Državna sekretarka je opozorila na pravkar objavljen javni razpis za sofinanciranje programov in projektov Slovencev po svetu v letu 2024, tudi v luči organizacije prihodnjega posveta slovenskih društev v Nemčiji in prireditve Dobrodošli doma. Spomnila je tudi na projekt Evropska prestolnica kulture 2025. Vsem prisotnim se je zahvalila za njihovo delo in trud, z željo po krepitvi sodelovanja pri ohranjanju slovenstva v tem delu Nemčije.