Skoči do osrednje vsebine

Prve politične konzultacije s Kambodžo

V Ljubljani so potekale prve politične konzultacije med Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije ter Ministrstvom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Kraljevine Kambodže.

Na kamboški strani je politične konzultacije vodil Chem Widhya, državni sekretar v kamboškem zunanjem ministrstvu, na slovenski strani pa državna sekretarka Sanja Štiglic in generalna direktorica za politične zadeve Mateja Norčič Štamcar. Podpisan je bil tudi Memorandum o soglasju o vzpostavitvi dvostranskih posvetovanj med ministrstvoma.

Slovenska in kamboška stran sta poleg dvostranskih vprašanj izmenjali poglede na vrsto aktualnih tem v odnosih med EU in Kambodžo ter med EU in združenjem držav Jugovzhodne Azije ASEAN. Spregovorili sta o regionalnih vprašanjih kot so vojna v Ukrajini, razmere v Indopacifiku in položaj v Mjanmaru. Slovenska stran je predstavila dogajanje v zvezi s širitvijo EU in razmerami na Zahodnem Balkanu. Govora je bilo tudi o multilateralnih temah, o slovenskemu nestalnemu članstvu v Varnostnem svetu Združenih narodov ter o podnebnih spremembah, s posebnim poudarkom na vodni diplomaciji.

Konzultacije s Kambodžo se uvrščajo v okvir okrepljenega sodelovanja z državami Jugovzhodne Azije. Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je decembra udeležila vrha EU-ASEAN v Bruslju, konec maja obiskala Vietnam, Indonezijo in sedež ASEAN-a, ob robu različnih multilateralnih dogodkov pa opravila pogovore tudi s predstavniki drugih držav te regije, ki je še posebnega pomena zaradi prometnih poti, ki Azijo povezujejo s koprskim pristaniščem.