Skoči do osrednje vsebine

Laibach s simfoničnim multimedijskim spektaklom Alamut v Jahrhunderthalle

V sklopu predstavitve Slovenije častne gostje na 75. Frankfurtskem knjižnem sejmu so 19. oktobra v Jahrhunderthalle priredili koncert slovenske skupine Laibach, ki se ga je udeležila tudi ministrica dr. Asta Vrečko z delegacijo.

Skupina Laibach je skupaj s teheranskim mešanim pevskim zborom Human Voice Ensemble, slovenskim ženskim pevskim zborom Gallina in Disharmonično kohorto oziroma harmonikarskim orkestrom AccordiOna, predstavila izvirno simfonično delo Alamut po knjižni predlogi Vladimirja Bartola.

Osrednji lik romana Alamut je Hasan ibn Saba, karizmatičen verski in politični vodja Ismaelitov ter ustanovitelj skrivnostne islamske sekte asasinov. V romanu samooklicani prerok Hasan ibn Saba izza okopov svojega orlovskega gnezda - gradu Alamut vodi sveto vojno proti Perzijskemu cesarstvu, ki so mu takrat vladali Seldžuki.

Z majhno skupino izurjenih privržencev se Hasan ibn Saba spopada z veliko močnejšim in številčnejšim sovražnikom. V zameno za zvestobo fedainov (privrženci in vojaki ibn Sabe) jim Hasan ibn Saba odklene vrata posmrtnega življenja. To je raj, kakor je opisan v Koranu. Ko fedaini enkrat ta raj okusijo, so pripravljeni za samooklicanega preroka storiti vse, da bi se vanj lahko čim prej vrnili.

Precej orientalističen roman Alamut je preučeval mehanizme propagande v času, ko je Vladimir Bartol kot pripadnik slovenske manjšine v Trstu spremljal vzpon fašizma in Mussolinija v Italiji.

Na spletni strani Cankarjevega doma, kjer je bil Alamut izveden 14. oktobra, so zapisali: »V Laibachovem Alamutu se ideje radikalnega političnega in religioznega nihilizma prepletajo s klasično perzijsko poezijo Omarja Hajama, čutni stihi pesnice Mahsati Ganjavi se zlivajo z minimalističnimi, na iranski tradiciji temelječimi zvočnimi barvami, ibn Sabov peklenski mehanizem pa odzvanja v industrijskem principu delovanja orkestra in v Laibachovem edinstvenem zvoku.«

Glasbo za simfonični multimedijski spektakel so ustvarili Luka Jamnik, Idin Samimi Mofakham in Nima A. Rowshan. Simfoničnemu orkestru Radiotelevizija Slovenija je v Frankfurtu dirigiral iranski dirigent Navid Gohari. 

Alamut je eden večjih slovenskih dogodkov v času Frankfurtskega sejma, kjer je Slovenija letos častna gostja. Predstavitvi v Frankfurtu bo sledila še predstavitev v Teheranu, za katero, kot piše na spletni strani prizorišča Jahrhunderthalle, potekajo diplomatski pogovori.

Po prvotnih načrtih naj bi Alamut namreč krstno izvedbo doživel v Iranu, s Teheranskim simfoničnim orkestrom v znameniti teheranski dvorani Vahdat, a zaradi pandemije in kompleksnih političnih odnosov to doslej še ni bilo mogoče.