Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Šoltes na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve

Državni sekretar dr. Igor Šoltes se je danes, 20. oktobra 2023, v Luksemburgu udeležil pravosodnega zasedanja Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve.

Glavna razprava je tekla o Predlogu direktive Evropskega parlamenta in Sveta o harmonizaciji nekaterih vidikov insolvenčnega prava, katere namen je tudi odprava ovir za prost pretok kapitala v EU. Fokus debate je bil na harmonizaciji pravil o stečajnem izpodbijanju, s katerim se pred neupravičenimi razpolaganji insolventnega dolžnika, storjenimi pred začetkom insolvenčnega postopka, varujejo vsi upniki. Države članice smo se zavzele za poenostavitev določb, kar bo omogočilo večjo prožnost pri oblikovanju nacionalnih ureditev.

Tudi na tokratnem zasedanju je Svet pregledal aktualno stanje na področju boja proti nekaznovanosti za zločine, storjene v ruski agresiji na Ukrajino. Zbirka dokazov o mednarodnih zločinih pri Eurojustu in Mednarodni center za pregon zločinov agresije proti Ukrajini sta bila prva odločna koraka EU na tem področju.

Svet je odobril Sklepe o digitalnem opolnomočenju državljanov za zaščito in uveljavljanje njihovih temeljnih pravic v digitalni dobi, katerih besedilo se osredotoča na digitalno opolnomočenje posameznikov in ključnih sektorjev v družbi, ter na vzpostavitev varnega digitalnega okolja, v katerem so zaščitene temeljne pravice. Države članice smo pozdravile kompromisno besedilo, pri čemer je Republika Slovenija še posebej pozdravila poudarek Sklepov na svoboščinah, zapisanih v Listini, zlasti v delih boja proti spletnim dezinformacijam ob hkratnem ohranjanju svobode izražanja.

Predsedstvo je Svet seznanilo z informacijami glede Istanbulske konvencije, ki je za EU začela veljati 1. oktobra 2023, ter z informacijami glede pravosodnega sodelovanja z Latinsko Ameriko na področju boja proti organiziranemu kriminalu. Evropska komisija je podala informacije o napredku v pogajanjih z ZDA za bodoči sporazum o čezmejnem dostopu do elektronskih dokazov v kazenskih zadevah, ki so ponovno stekla po sprejemu notranjih pravil EU.

Ob robu zasedanja se je državni sekretar Šoltes srečal z nemško kolegico, državno sekretarko Angeliko Schlunck, s katero sta spregovorila o odprtih vprašanjih glede Predloga direktive o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini, Predloga uredbe o določitvi pravil za preprečevanje spolne zlorabe otrok in boj proti njej, ter o Predlogu direktive o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti.