Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Vesna Humar na Frankfurtskem knjižnem sejmu

Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se te dni mudi v Nemčiji. Danes se je udeležila mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu in se srečala s predstavniki slovenske skupnosti v tem največjem mestu zvezne dežel Hessen.
Državna sekretarka pred emblemom slovenskega paviljona an sejmu.

Državna sekretarka z veleposlanico, generalno konzulko in sodelavko. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Državno sekretarko sta skozi dan spremljali veleposlanica Republike Slovenije v Berlinu dr. Ana Polak Petrič in generalna konzulka v Münchnu Maša Šiftar.

Dopoldne je državna sekretarka obiskala razstavne prostore zamejskih založb Založništva tržaškega tiska, Mladike, Mohorjeve družbe ter založbe Drava in Wieser, ki se predstavljajo na knjižnem sejmu. Ogledala si je tudi slovensko nacionalno stojnico in razstavne prostore največjih slovenskih založnikov. V nadaljevanju se je skupaj z ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko v slovenskem paviljonu srečala s slovenskimi avtorji. Med njimi so bili tudi tržaški avtorji Dušan Jelinčič, Aco Mermolja in Marko Kravos. Že prej je državna sekretarka spregovorila tudi s pesnico Majo Haderlap, ki prihaja iz avstrijske Koroške. Državna sekretarka se je o slovenski skupnosti v Nemčiji, pa tudi o sodelovanju Evropskih prestolnic kulture Nova Gorica in Chemnitz v slovenskem paviljonu na kratko pogovarjala z nemško notranjo ministrico Nancy Faeser.

V popoldanskih urah se je državna sekretarka na sedežu društva srečala s predstavniki slovenskega društva SAVA Frankfurt. Srečanja se je udeležila tudi učiteljica dopolnilnega pouka v Berlinu Magdalena Novak. Predstavnice društva SAVA in predsednik Igor Križnar so državni sekretarki predstavil njihovo delovanje in aktivnosti. Eno najstarejših društev na tem območju je danes tesno povezano s šolo dopolnilnega pouka slovenščine. Otroke in odrasle ob sobotah poučuje učiteljica Brigita Lovenjak, ki sicer deluje na Evropski šoli Frankfurt. 

Zvečer je državna sekretarka na Frankfurtskem knjižnem sejmu zbrane nagovorila v uvodu k predstavitvi monografije »Hitler and Mussolini in Churches«, avtorja dr. Egona Pelikana, ki v ospredje postavlja opus ekspresionističnega slikarja, grafika in kiparja Toneta Kralja ob slovensko-italijanski meji. Knjigo je z avtorjem predstavil tržaški pesnik in slovenist Miran Košuta. Državna sekretarka je v pozdravu poudarila: “Izjemna zgodba Toneta Kralja in duhovnikov, ki so mu v najtemnejših časih za primorske Slovence, odpirali vrata cerkva, pripoveduje o tem, kako je človečnost močnejša od vseh ideologij in kako se najbolj celovito izraža prav skozi umetnost. Kraljeve freske nosijo močno in aktualno evropsko sporočilo in ni čudno, da to sporočilo prihaja prav iz prostora meje.”

Ob zaključku današnjega dne se je državna sekretarka udeležila dogodka, ki sta ga v soorganizaciji pripravila Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in Goethejeva univerza. Na razpravi pod naslovom Ideology Critique. Today! so sodelovali tudi prodorni slovenski filozofi Slavoj Žižek, Mladen Dolar in Alenka Zupančič.

Že včeraj se je državna sekretarka o slovenski skupnosti v Nemčiji pogovarjala z veleposlanico v Berlinu, dr. Ano Petrič Polak. Jutri se bo v rezidenci Generalnega konzulata v Münchnu srečala s predstavniki slovenskih društev in skupnosti na Bavarskem.