Skoči do osrednje vsebine

Digitalne kompetence potrebujemo vsi in praktično povsod

Po uvodnem pozdravu državne sekretarke dr. Aide Kamišalić Latifič, ki je izpostavila pomen znanja in spretnosti za varno delo v digitalnem okolju ter opozorila na prizadevanja in projekte ministrstva, da nihče ne ostane izključen iz procesa digitalne preobrazbe, sta drugi dan Festivala digitalnih spretnosti v Mariboru začela s pogovorom Domen Valič in Milan Mežnar, Mobilni heroj.

Mežnar se je udeležil delavnice Mobilnih herojev v Slivnici pri Celju. »Bilo je zelo koristno, prišlo je veliko ljudi, predavanja so bila čudovita, mentor pa je znal na preprost način razložiti vse, kar nas zanima,« je povedal Mežnar. Zdaj, v 77. letu, uživa v uporabi sodobnih tehnologij in odkrivanju novih aplikacij, ko komunicira z zdravnikom, nakupuje, išče informacije in odgovore na spletu, si pomaga z eUpravo, igra miselne igre, še posebno ga je razveselilo, ko ga je po elektronski poti našel nekdanji dober prijatelj iz Francije, zlasti ponosen pa je, da lahko skupaj z vnukom raziskujeta nova področja v digitalnem svetu. »Ko pride na obisk, rada pogledava Hišne mojstre – kak užitek je zdaj to, ko obvladam tehnologijo!« Mežnarjev nasvet njegovi generaciji: ne se ustrašit naprav, tu so zato, da nam pomagajo!

Tanja Vodušek je ena od štirih učiteljic in učiteljev na osnovni šoli Franceta Prešerna v Mariboru, ki so na Festival digitalnih spretnosti spremljali 45 učenk in učencev. »Sprva so bili nekoliko zadržani, zdaj pa uživajo, hodijo od delavnice do delavnice, preizkušajo nove reči, dobivajo tudi nagrade in naučili so se veliko novega. Tudi nam, učiteljem, je všeč, uživamo oboji,« pravi Voduškova. Na festivalu spremlja otroke četrtega in petega razreda, ki hodijo k neobveznemu predmetu računalništva na njihovi šoli.

Damijan Vodušek pa je na festival pripeljal prav posebno ekipo. Ian Sevčnikar, Brin Breznik in Luka Nadvežnik so učenci šestega razreda osnovne šole Gustava Šiliha v Velenju. Šestega novembra potujejo v Panama City na Svetovno olimpijado v robotiki, ki bo 7. in 8. novembra v glavnem mestu Paname (WRO, World Robot Olympiad). Pogoj za uvrstitev na svetovno olimpijado je naslov državnih prvakov, kar smo osvojili junija letos; lani na olimpijadi v Dortmundu smo dobili bronasto odličje, letos pa bomo tekmovali v konkurenci ekip iz približno sto držav, pravi Vodušek.

Na olimpijado gredo z motom, da jih navdušuje zlasti iskanje težav in rešitev, saj so v tem primeru na koncu vsi zmagovalci. V Panami bodo zastopali Slovenijo v kategoriji RoboMission. Udeleženci tekmujejo na mizi približne velikosti 2,5 krat 1,2 metra, na kateri s programiranim robotom trikrat po dve uri na dan rešujejo določene naloge (denimo premikanje objektov, odpiranje-zapiranje vrat, odstranjevanje ovir) ter zbirajo točke. Učenci zajemajo iz ogromne palete znanj, pravi Vodušek, poleg sestavljanja robota, kjer dokazujejo obvladovanje tehnike in inženirstva, napredujejo pri programiranju, kjer izkazujejo poznavanje matematike in fizike, ker pa tekmovanje poteka v angleščini, na olimpijadi pa se srečujejo s prijatelji iz sveta, morajo poznati še tuje jezike. Vodušek na velenjski šoli uči fiziko in tehniko ter vodi pouk izbirnega predmeta robotike.

Katja Vavpetič, organizatorka dogodkov, ki v Mariboru skrbi za logistiko, tehniko in sploh za to, da vse poteka brez zapletov, je s festivalom »zelo zadovoljna«. Predvsem jo veseli izredno dobra odzivnost mladih in njihovo veliko zanimanje za sodobne tehnologije, saj je po njenih besedah od tega v veliki meri odvisna naša skupna prihodnost. Zdi se ji pomembno, da o sodobnih tehnologijah govorimo in razpravljamo čim več, zato meni, da bi tudi tovrstnih dogodkov moralo biti čim več. Ana Dragičevič iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pravi, da tudi Digi info točke beležijo odlične rezultate. Že na dan odprtja prvih 62 Digi info točk so svetovalci s praktični nasveti pomagali 33 ljudem, do zdaj pa so opravili 242 svetovanj, večino o elektronski osebni izkaznici in mobilni aplikaciji, sledita uporaba eDavkov in e-storitev ZPIZ.

Tudi na osrednjem dogodku drugega dne festivala, okrogli mizi z naslovom »Nikjer več ne gre brez njih! Digitalne kompetence«, so udeleženci ugotavljali, da digitalne kompetence danes potrebujemo praktično vsi in povsod, še zlasti pa so opozorili na pomen krepitve digitalnih kompetenc na trgu dela, med učitelji, v podjetjih in v zdravstvu. Sodelovali so: Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka MDP, Žan Menart (Smart Optometry, direktor), Hajdi Kosednar (NIJZ), Vanja Kolar Ivačič, učiteljica, in Nataša Potočnik (Andragoški center Slovenije).

Na stojnicah so se predstavljali SRC EDIH, Zavod za zaposlovanje, ACS, Duh časa, Simbioza, SI-CERT, EDIH DIGI-SI, delavnice so bile o digitalnih kompetencah, storitvah na Digi info točkah, prekvalifikacijah žensk v IKT, varnem spletnem nakupovanju, vodili so jih predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice, Ljudske univerze Velenje, MicroTeam, SI-CERT.