Skoči do osrednje vsebine

Slovenske aktivnosti na 78. zasedanju Tretjega odbora Generalne skupščine OZN

V okviru 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) od 28. septembra 2023 poteka zasedanje Odbora za socialne, humanitarne in kulturne zadeve, tako imenovanega Tretjega odbora, ki se v veliki meri posveča vprašanjem človekovih pravic.

Slovenija se pri delu Tretjega odbora osredotoča na prednostna področja, zlasti pravice žensk, starejših in otrok, človekove pravice in okolje, stanje človekovih pravic po svetu in vprašanje vloge civilne družbe, dejavno pa sodeluje tudi pri drugih obravnavanih tematikah.

V okviru rednega jesenskega zasedanja, Tretji odbor obravnava vprašanja človekovih pravic predvsem skozi splošno razpravo ter z interaktivnimi dialogi s posebnimi poročevalci, neodvisnimi izvedenci, predsedujočim pogodbenim telesom in posebnimi predstavniki sistema OZN. Generalna skupščina se vsako leto seznani tudi z letnim poročilom predsednika Sveta OZN za človekove pravice. Kot običajno Tretji odbor obravnava številne resolucije o različnih vprašanjih človekovih pravic, tudi o stanju človekovih pravic po državah.

V okviru tokratnega zasedanja je Slovenija najprej nastopila na splošni razpravi o socialnem razvoju, kjer je nastopila slovenska mladinska delegatka pri OZN. V svojem nagovoru je opozorila na izzive, s katerimi se soočajo mladi, kot so stanovanjska problematika, prekarno delo, beg možganov, odgovorna uporaba informacijskih tehnologij in duševno zdravje.

V nadaljnjih nastopih je Slovenija sodelovala v interaktivnih dialogih z visokim komisarjem OZN za človekove pravice, s posebno predstavnico generalnega sekretarja OZN za otroke v oboroženih konfliktih, z neodvisno izvedenko o pravicah starejših, z delovno skupino o diskriminaciji žensk, s posebno poročevalko za zagovornike človekovih pravic in s posebnim poročevalcem za človekove pravice in okolje.

Odbor bo zaključil z delom 17. novembra 2023.