Skoči do osrednje vsebine

Slovenija v soboto ponovno uvaja nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Vlada Republike Slovenije je izdala odlok, s katerim se v soboto, 21. oktobra 2023, na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko uvede začasni ponovni nadzor, ki traja do 30. oktobra 2023.

Pri nadzoru bomo poskrbeli, da bodo prehodi za naše državljane čimbolj tekoči in brez dolgih čakalnih vrst, prav tako bomo poskrbeli, da ukrep ne bo vplival na življenje ljudi ob meji.

V zadnjih dneh spremljamo izjemno zaskrbljujoče stanje v naši soseščini: nadaljuje se ruska vojaška agresija nad Ukrajino, močno so zaostrene tudi razmere na Bližnjem vzhodu. Prav tako so nas spet pretresli tudi nedavni teroristični napadi v nekaterih državah članicah.

»Včeraj se je z notifikacijo Evropski komisiji na to odzvala Italija, ki v soboto uvaja nadzor na naši skupni meji za obdobje 10 dni z možnostjo podaljšanja,« je ob robu zasedanja Sveta notranjih ministrov Evropske unije v Luksemburgu povedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Glede na razmere v naši neposredni soseščini pa je odreagirala tudi Slovenija. Predlog o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko je danes potrdila Vlada Republike Slovenije. »Nadzor bo vzpostavljen na podlagi 28. člena schengenskega zakonika. Poudaril bi, da gre pri tem za začasen kratkotrajen ukrep zaradi povečane stopnje ogroženosti zaradi terorizma, s čimer želimo zagotoviti visoko stopnjo varnosti našim državljanom,« je povedal Poklukar.

Notifikacija je bila že poslana vsem ustreznim inštitucijam, in sicer Evropski komisiji, Evropskemu parlamentu, Generalnemu sekretariatu Sveta in državam članicam. Minister Poklukar je o nameri za uvedbo tega ukrepa že včeraj obvestil kolega ministra obeh sosednjih držav Hrvaške in Madžarske.

Pristojni slovenski nacionalni organi ugotavljajo vse večjo razsežnost organizirane kriminalitete na Zahodnem Balkanu. Prav tako slovenski varnostni organi pozorno spremljajo morebitna tveganja in varnostne razmere v državi in v širši regiji, kot tudi dejavnike, ki bi lahko vplivali na radikalizacijo posameznikov in širjenje nasilnega ekstremizma.

Obstaja tveganje, da bi se v mešane migracijske tokove skušali infiltrirati pripadniki različnih terorističnih in ekstremističnih gibanj, ki se umikajo z območij oboroženih spopadov, ali pa prihajajo celo z namero, da bi ogrozili našo varnost in stabilnost.

Minister je še zagotovil, da je začasna ponovna uvedba nadzora ukrep v skrajni sili, ki je tudi sorazmeren glede na ugotovljeno grožnjo.

Ukrepi se bodo izvajali koordinirano in v sodelovanju s policijami Italije, Hrvaške in Madžarske. Prehajanje za naše državljane bo možno na vseh mednarodnih mejnih prehodih, kot je bilo pred vstopom Hrvaške v schengensko območje.

»Razvoj razmer in učinkovitost sprejetih ukrepov bomo nenehno analizirali, saj je naš cilj, da se čim prej vrnemo k območju brez nadzora na notranjih mejah,« je še povedal Poklukar.