Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil konzultacije v Vaduzu

Državni sekretar Marko Štucin je v Vaduzu opravil konzultacije z direktorjem Urada za zunanje zadeve Lihtenštajna Martinom Frickom. Sogovornika sta poleg dvostranskih odnosov v ospredje postavila regionalno in multilateralno sodelovanje ter aktualne mednarodne teme.
Državna sekretarja Štucin in Frick stojita eden zraven drugega

Državna sekretarja Štucin in Frick | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Državna sekretarja sta potrdila skupen interes za nadaljnjo okrepitev sodelovanja in rednega političnega dialoga na vseh ravneh. Pri tem sta poudarila zelo dobro sodelovanje med državama v alpskem prostoru (Kvadrilaterala, Alpska konvencija, Strategija EU za alpsko regijo), ki ga moramo zaradi spopadanja s trenutnimi izzivi (podnebne spremembe, demografski trendi, energetska kriza) še okrepiti.

Državni sekretar Štucin je povedal, da sta Slovenija in Lihtenštajn podobno misleči državi, partnerici in zaveznici v mednarodnih forumih. Delimo enake vrednote, kot so varstvo človekovih pravic, pravna država, spodbujanje miru in varnosti, spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava, enakost spolov in učinkovit multilateralizem. V tem kontekstu sta razpravljala o možnostih sodelovanja med državama v okviru Organizacije združenih narodov (OZN) v času slovenskega članstva v Varnostnem svetu OZN in sodelovanja v okviru Sveta Evrope v času predsedovanja Lihtenštajna Odboru ministrov Sveta Evrope.

Sogovornika sta v nadaljevanju izmenjala poglede še o aktualnih zunanjepolitičnih temah. V zvezi s tem sta govorila predvsem o migracijah, nadzoru na notranjih mejah in o delovanju schengenskega prostora. Izrazila sta zaskrbljenost glede dogajanja na Bližnjem vzhodu in poudarila pomen enotnega pristopa na Zahodnem Balkanu.