Skoči do osrednje vsebine

Deveto srečanje moravskih in slovenskih zborov je letos potekalo na Češkem

Festivala so udeležili Ženski pevski zbor LAZ in priložnostni ansambel „Naši fantje“ iz Šmartna pri Litiji, Mešani pevski zbor AmorVincit iz Nove Gorice in Vokalna skupina Alikvot iz Postojne.

V okviru prvega koncertnega srečanja, 22. septembra v Blahoslavovu domu, je brnska publika prisluhnila Ženskemu pevskemu zboru LAZ in priložnostnemu ansamblu „Naši fantje“, ki je pevke spremljal na harmoniko, kitaro in bas kitaro. Moravsko sta zastopala domači Vachov zbor moravskih učiteljic in Carpe diem iz Letovic. Šmartno pri Litiji je gostilo predhodnja dva skupna koncerta omenjenih zborov v okviru 6. in 8. leta festivala.

Zbore in publiko je pozdravila častna konzulka Republike Slovenije Andrea Ungerová.

Koncert lahko poslušate tukaj. 

Na podlagi vabila Ženskega pevskega zbora Pesem (Píseň) je festival 6. oktobra gostoval v Moravskem krasu, v Jedovnicah. Poleg domačega zbora Pesem in Vachovega zbora moravskih učiteljic so nastopali Vachov zbor moravskih učiteljic in slovenska gosta Mešani pevskih zbor AmorVincit in Vokalna skupina Alikvot. Koncerta sta se udeležila in zbore pa publiko tudi pozdravila občinska svetnika Jarmila Stehlíková in Josef Plch.

Tretji in zaključni koncert je tradicionalno potekal v dvorani Konventa Usmiljenih bratov v Brnu 7. oktobra 2023. Brnska publika je bila navdušena nad nastopi Vokalne skupine Alikvot, Carpe diem iz Letovic, Mešanega pevskega zbora AmorVincit in soorganizatorja festivala Vachovega zbora moravskih učiteljic.

Na zaključnem koncertu je publiko in zbore pozdravila častna konzulka Republika Slovenije Andrea Ungerová.

Na koncertih sta zazvenili tudi dve skupni pesmi Zabučale gore – Teče voda teče in Slovenija odkod lepote tvoje.

Poleg koncertnih dvoran so slovenske pevke in pevci neformalno zapeli domačinom in turistom na gradu Špilberk, stolnici Svetega Petra in Pavla v Brnu.