Skoči do osrednje vsebine

Slavnostno odprtje 75. Frankfurtskega knjižnega sejma

Včeraj, 17. oktobra, so v Frankfurtu slovesno odprli največji in najznamenitejši knjižni sejem na svetu. Letošnja častna gostja sejma je Slovenija, ki se predstavlja pod sloganom Satovje besed. Sejem sta odprli predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in nemška ministrica za kulturo Claudia Roth.

Predsednica republike je v svojem govoru poudarila, da je knjiga v samem središču kulturnega zavedanja Slovencev.

Slavnostna govorca, ki sta predstavljala častno gostjo Slovenijo, sta bila pesnica Mijana Cunta in filozof dr. Slavoj Žižek. Slednji je v svojem govoru ob jasni obsodbi Hamasa obsodil tudi Izrael. »Samo skozi branje knjig se lahko zavemo situacije,« je poudaril filozof. »Poezija preči jezike in kulture, a pomembno je, da najde bralce – v isti samotnosti, v kateri je nastala«, pa je dejala pesnica Mijana Cunta.

Na sejmu sodeluje več kot 120 držav, obeta se več kot 2500 dogodkov, Slovenija jih pripravlja okoli 250.

Slavnostnemu odprtju sta sledila odprtje slovenskega paviljona in večerni sprejem Slovenije, kot častne gostje.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je v spremstvu nemške ministrice za kulturo Claudie Roth in predsednice republike dr. Nataše Pirc Musar odprla slovenski paviljon. “Slovenija ima bogato in živahno literarno sceno, ki jo sooblikujejo številne založbe, prevajalske iniciative in najrazličnejši programi za promocijo bralne kulture, namenjeni različnim generacijam bralcev.

Inovativno oblikovanje in skladnost s trajnostnimi smernicami pri gradnji našega paviljona pričajo o visoki ravni ustvarjalnosti in spoštljivem odnosu do okolja, ki sta značilna za Slovenijo nasploh.

Enakost v dostopnosti do knjig in branja je pomemben gradnik demokracije. Branje predstavlja bistven vir informacij in pomaga razvijati kritično mišljenje, kar je prav tako ključni element demokracije.

Z branjem razvijamo jezike. Preko prevajanja, presegamo jezikovne ovire, kar nam omogoča, da razvijamo naše skupne ideje in prispevamo k bolj odprti, strpni in večkulturni prihodnosti Evrope

V Frankfurtu boste lahko v naslednjih petih dneh spoznali številne izmed takih prevodov, saj bo Slovenija predstavila bogat in raznolik program, ki obsega predstavitve 72 avtorjev in 178 drugih sodelujočih, ki bodo skupaj sodelovali v 250 dogodkih na 26 različnih lokacijah v mestu.

Danes, ko slovesno odpiramo Slovenski paviljon, se zahvaljujem celotni ekipi Frankfurtskega knjižnega sejma in njegovemu predsedniku Jürgenu Boosu, za priložnost, da Slovenija lahko predstavi odličnost sodobne literature naše države.

Posebno zahvalo izražam tudi kuratorjem, Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije in njeni direktorici Katji Stergar, obenem pa tudi ekipama Ministrstva za kulturo RS in Veleposlaništva RS v Nemčiji za vse njihovo trdo delo, ki je doprineslo k današnjemu slavnostnemu odprtju.

Naj vas slovenska predstavitev gani ali izzove, naj vas spodbudi k zavzetim debatam, ki bodo prečile kulturne razlike in nam pomagale poiskati skupen jezik medkulturnega razumevanja,” je ob odprtju dejala ministrica.

Ministrica je zbrane nagovorila tudi na večernem sprejemu Slovenije, kot častne gostje: »Slovenija je po velikosti skorajda enaka nemški deželi Hessen. Na razmeroma majhnem geografskem območju, ki meri nekaj več kot 20.000 kvadratnih kilometrov, je Slovenija dom 283 podružnicam splošnih knjižnic, ki nekaj več kot dvema milijonoma prebivalcem ponujajo 12 milijonov knjig, revij, digitalnih ali zvočnih knjig in drugih knjižničnih enot.

Mrežo splošnih knjižnic dopolnjujejo Narodna in univerzitetna knjižnica, številne univerzitetne, šolske in strokovne knjižnice ter razvejana mreža knjigarn, ki ponujajo publikacije različnih slovenskih in tujih založb. Slovenska zakonodaja določa, da se vse knjige, izdane v slovenskem jeziku, prvih šest mesecev po izidu, prodajajo po vseh kotičkih Slovenije po enotni ceni, vse z namenom zagotoviti enako ekonomsko dostopnost knjig za vse.

V naslednjih dneh bo v Frankfurtu na ogled zakladnica literarnih del nagrajenih in svetovno priznanih slovenskih avtorjev. Z bogatim in vrhunskim programom dogodkov in publikacij želimo okrepiti obstoječa partnerstva in graditi nova ter omogočati prevode in širšo distribucijo slovenske literature svetovni javnosti,« je med drugim poudarila ministrica. Ob tej priložnosti se je ponovno zahvalila ekipi Frankfurtskega knjižnega sejma, njegovemu predsedniku Jürgenu Boosu, kuratorjem, Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije in njeni direktorici Katji Stergar ter ekipama Ministrstva za kulturo in Veleposlaništva Republike Slovenije v Nemčiji.