Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo strankam: goljufiva elektronska sporočila v zvezi s plačilom pristojbin ob prijavo znamk

Prijavitelji in imetniki pravic industrijske lastnine pogosto prejmejo zahteve za plačilo za različnih storitev od subjektov ali podjetij v zvezi s pravicami industrijske lastnine (patenti, znamke ali modeli), katerih glavni namen je zavajanje. Zaradi videza takih zahtevkov za plačilo zdi, da prihajajo neposredno s strani uradov za intelektualno lastnino ali drugih subjektov.

Leta 2014 je Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Intellectual Property Office - EUIPO) spodbujal k vzpostavitvi mreže organizacij, nacionalnih uradov in drugih zainteresiranih subjektov z namenom enotnega in usklajenega boja proti tovrstnim nepoštenim in zavajajočim praksam. Ta mreža se imenuje »Anti-Scam Network«. 

S strani mreže je smo prejeli obvestilo, da se ponovno pojavlja serija goljufivih e-poštnih sporočil, ki so jih prijavili uporabniki iz različnih držav Evropske unije. Ta elektronska sporočila izvirajo iz nabiralnika, ki uporablja domeno www.euipo-automail.eu ali www.euipo-cert.eu. Izvirala naj bi od namestnika izvršnega direktorja EUIPO in zahtevajo nakazilo domnevne pristojbine za registracijo na tuji bančni račun, ki ni v lasti EUIPO. Priloženo jim je tudi ponarejeno potrdilo o registraciji, ki posnema ime, akronim in logotip EUIPO, ki so vsi zaščiteni kot znamke Evropske unije, in vključuje ponarejen podpis namestnika izvršnega direktorja.

Sporočila so namenjena uporabnikom, ki so nedavno vložili prijave za znamke pri nacionalnih uradih za intelektualno lastnino. Poročila, ki so jih na EUIPO prejeli do zdaj, vključujejo sklicevanja na prijave, vložene pri češkem, španskem in portugalskem uradu za intelektualno lastnino (na slovenskem uradu za intelektualno lastnino smo v tem mesecu zaznali primer tovrstnega sporočila, ki naj bi bilo poslano uporabniku iz Slovenije, ki je prijavil znamko v Sloveniji).   

Z namenom preprečevanja tovrstnega goljufivega vedenja so na spletni strani EUIPO objavljeni primeri tovrstnih goljufivih elektronskih sporočil in lažnih potrdil o registraciji (v angleščini).